dijous, 31 de maig del 2007

Proposició no de llei per al reconeixement de la malaltia celíaca


Les actuacions fetes per l’Associació Celíacs de Catalunya han permès que la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats hagi aprovat per unanimitat una Proposició no de Llei presentada per Convergència i Unió per al reconeixement de la malaltia celíaca i la millora de la situació de les persones que pateixen aquesta malaltia.

La proposició no de Llei estableix el següent:

“El Congrés dels Diputats insta al Govern a:

1. Que, en el termini de sis mesos presenti un informe per determinar la incidència de les despeses que han de fer front les persones celíaques com a conseqüència de la seva malaltia.

2. Presentar amb caràcter periòdic, cada tres mesos, un informe sobre les mesures que s’han pres per a garantir el correcte etiquetatge de tots els grups de productes sense gluten i a publicar el corresponent llistat actualitzat d’aliments permesos per el consum de les persones que pateixen la malaltia celíaca.

3. A aquests efectes i vista l’impossibilitat d’obtenció de productes lliures de gluten, la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats proposen que l’Agència de Seguretat Alimentaria i Nutrició o l’Institut Nacional de Consum adoptin una definició efectiva per l’etiquetatge voluntari d’aliments aptes per les persones que pateixen la malaltia celíaca, establint com límit màxim de tolerància 20 parts per milió.

4. Desenvolupar amb la màxima brevetat possible la transposició del Reglament relatiu a les declaracions nutricionals i de propietats saludables en els aliments, és el Reglament CE/1924/2006 donant preferència als considerants 21 i 22”.

L’Associació de Celíacs de Catalunya manifesta que l’aprovació d’aquesta Proposta no de Llei suposa un gran pas endavant per la millora de la qualitat de vida de les persones celíaques ja que incideix en dos punts claus que ha perseguit l’Associació i que són:

- La sensibilització social sobre el que significa aquesta malaltia i l’increment de cost de la vida que comporta per els que la pateixen.

- I l’articulació d’una definició única per definir com a aliments aptes per celíacs,
aquells que tenen com a màxim 20 parts per milió.