divendres, 23 de setembre del 2011

El Departament de Salut dóna suport a la campanya "Som el que fem, som el que mengem"


El projecte, impulsat per la Fundació FC Barcelona, en col·laboració amb la Fundació Alícia i la Fundació SHE, oferirà tallers culinaris, xerrades formatives i circuits esportius.

Amb l’objectiu de promoure els hàbits saludables, com una alimentació sana i la pràctica de l’esport i l’activitat física amb regularitat, la Fundació FC Barcelona presenta la campanya de sensibilització “Som el que fem, som el que mengem”. El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Alícia, la Fundació SHE i diversos ajuntaments catalans, entre ells l’Ajuntament de Barcelona, donen suport i col·laboren en aquesta campanya.

“Som el que fem, som el que mengem” pretén sensibilitzar i promoure entre els infants i joves els bon hàbits utilitzant com a referents de bona alimentació i de pràctica d’activitat física els esportistes del primer equip, els joves talents de la Masia i els veterans. Els menús de la residència d’esportistes del club esdevenen un referent de bona alimentació per a aquesta campanya.


La campanya, per tot Catalunya
El projecte està destinat a la societat catalana en general, però especialment al públic jove. Durant les Festes de la Mercè de 2011, els dies 24 i 25 de setembre, de 11 a 19 hores, es desenvoluparan activitats presencials als Jardins de Salvador Espriu (Jardinets de Gràcia) de Barcelona, amb tallers culinaris i activitats esportives.

A més, al llarg de l’últim trimestre de l’any també es duran a terme conferències en centres universitaris a càrrec d’experts en alimentació, nutrició, medicina, activitat física i esport, així com activitats esportives a les instal·lacions del club. “Som el que fem, som el que mengen” recorrerà tot Catalunya i arribarà a 50 municipis de Catalunya. A cada ciutat s’hi celebrarà una festa en què s’oferiran lots d’alimentació saludable a tots els participants així com informació sobre l’activitat física, l’esport i l’alimentació sana.


Importància de l’activitat física i l’alimentació saludable
La importància de promoure un estil de vida saludable en la infància es relaciona amb l’alta freqüència d’excés de pes en el nostre entorn. Malgrat que Catalunya té dades millors que la mitjana d’Espanya, el percentatge d’infants amb excés de pes és elevat. Així, les darreres dades de l’estudi Aladino de 2010-2011, dins de l’estratègia NAOS, mostren que a Catalunya un 16,8% dels infants té obesitat i un 25,7%, sobrepès (per sota de la mitjana d’Espanya, en què hi ha un 19,1% i un 26,1%, respectivament).

S’estima que l’excés de pes, el sedentarisme i un consum baix de fruita i verdura causen un 18,6% de la mortalitat als països desenvolupats. Això equival a 11.275 morts a Catalunya.

Les campanyes de promoció de l’activitat física i l’alimentació saludable han demostrat l’efectivitat a escala internacional i són recomanades per institucions com l’Organització Mundial de la Salut.


El Pla per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS)
El Departament de Salut dóna suport a aquesta activitat en el marc del Pla per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) en l’àmbit comunitari.

El PAAS proposa:
- Un abordatge integral de les causes d’una alimentació desequilibrada i una activitat física insuficient,
- Estratègies de prevenció que actuïn de forma sinèrgica i coincident sobre els diversos factors dels estils de vida,
- La creació d’entorns favorables, en el marc dels programes d’acció local, que facilitin l’adopció progressiva i el manteniment d’estils de vida saludable als ciutadans i
- La cooperació i la interrelació de múltiples sectors. La implantació de totes aquestes intervencions és complexa, per tant, requereix la implicació tant de l’Administració com de la societat civil, el sector privat i els mitjans de comunicació.

És en aquest darrer punt on s’emmarca de manera explícita el suport del PAAS en aquesta iniciativa que es presenta.

Des de la posada en marxa a començaments de 2005 ha portat a terme o donat suport a més de seixanta accions en els àmbits escolar, comunitari, sanitari i laboral, amb la participació d’altres departaments de la Generalitat, ajuntaments i ens locals, fundacions, centres universitaris i de recerca, indústria, entitats ciutadanes i institucions i altres recursos de la comunitat.


Més informació a www.canalsalut.gencat.cat