divendres, 23 de setembre del 2011

El Govern reforça el seu compromís en la lluita contra la mosca negra

El Govern és conscient de la problemàtica generada per la proliferació de la mosca negra en algunes zones de la riba dels rius Ebre, Segre i Ter, i s’ha compromès ha tenir enllestit abans de finals d’any el conveni plurianual per a les accions de control d’aquesta plaga que, fins ara, es financen amb Acords de Govern anuals. Així ho han assegurat aquest matí davant dels alcaldes dels municipis afectats Germà Gordó, secretari del Govern, i Francesc Sancho, Secretari d’Estratègia i Coordinació del Departament de Salut en una reunió a la Delegació del Govern a Terres de l’Ebre.

La mosca negra prolifera en entorns d’aigua neta i, per aquest motiu, la població en algunes zones de Catalunya s’ha incrementat amb la instal·lació de depuradores. Tot i que la mosca negra no transmet cap malaltia, la seva picada és molt dolorosa i genera moltes molèsties sobretot als treballadors del camp.

Des del 2007, el Govern desenvolupa accions de prevenció i control de control de la mosca negra i, des del 2008, l’Agència de Protecció de la Salut és l’encarregada d’impulsar i gestionar l’Acord de Govern que aprova anualment el pressupost per a aquestes actuacions. Per al 2011, el pressupost ha estat de 770.500 euros. Amb la signatura del nou conveni plurianual, l’Executiu preveu consolidar aquesta dotació pressupostària per tres anys.

El tractament es fa amb un larvicida biològic, molt selectiu i específic per a aquests tipus d’insectes. Aquest tractament, que té una eficàcia superior al 98%, es realitza mitjançant helicòpter als rius Ebre i Segre, i mitjançant barques al Ter.

Aquestes accions preventives i de control es desenvolupen territorialment a través del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (CODE) per a l’àrea afectada de l’Ebre i del Segre, i de la Mancomunitat Intermunicipal voluntària del Servei de control de mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter per a la zona afectada del Ter.