dimarts, 27 de setembre del 2011

El Col.lectiu Ronda explora la via laboral per defensar els drets dels malalts passius per l'amiant

El grup d’advocats presentava el mes de febrer passat una demanda en nom de dues afectades contra Uralita per “incompliment dels drets de la prevenció de la salut dels treballadors i dels seus familiars als que feia servir de mà d’obra sense sou”. En la demanda es contemplava l’origen laboral de la responsabilitat d’Uralita per aquest motiu.

Una d'aquestes víctimes era una veïna de Cerdanyola que va conviure 5 anys amb el seu oncle, que era treballador d’Uralita a Cerdanyola. La dona, segons informen des del Col.lectiu Ronda, ha mort afectada d’un greu mesotelioma pleural irreversible.
Una de les advocades del col.lectiu, Esther Costa, explica que si l’empresa Uralita “hagués complert amb la seva obligació de tenir un doble vestidor, un servei de bugaderia i dutxes adequades perquè els treballadors no portessin la contaminació a casa seva, aquests persones no haurien mort o emmalaltit”. Per això, comenta que la demanda pretén que un jutge laboral, un jutge del Social, reconegui que “Uralita va fer una cessió de llocs de treball i va tenir treballadors sense assegurar ni pagar”. A més, afegeix que l’empresa “va substituir el centre de treball i el va portar a les cases dels treballadors” i per tant, demana “que ho paguin des de la via laboral, que és més ràpida”.

Costa confia en què podran tirar endavant el procés ja que “és una aplicació del dret vàlida i una lluita que s’està començant a fer ara i que no deixarem de fer”.

El Col·lectiu Ronda ha convocat als ciutadans de Cerdanyola per explicar-los els seus drets en una xerrada titulada “Víctimes passives de l’amiant”, prevista per aquesta tarda, a les 18 hores a l’Ateneu. i que comptarà amb la participació de Joan de Montserrat Vallvé, biòleg, tècnic certificat de diagnòstic d’amiant en edificis i Josep Tarrés, metge de família i pneumòleg expert en patologies vinculades amb l’amiant i “sempre amb la col.laboració de l’Associació d’Afectats de Cerdanyola i Ripollet”.

Esther Costa remarca que l’objectiu de la xerrada “és que la gent prengui consciència del que és la malaltia i de les vies mèdiques i jurídiques que tenen per defensar-se”.