dimarts, 27 de setembre del 2011

Marató de donació de sang a l’Ateneu

El Banc de Sang i Teixits prepara una Marató de donació de sang a l’Ateneu de Cerdanyola demà dimecres dia 28. Conjuntament amb l’Ajuntament de Cerdanyola i l’Associació de Donants de Sang del Vallès Occidental, s’ha previst que la jornada de donacions comenci a les 10 hores i duri fins les 22 hores. Durant tot el dia hi ha previstes actuacions i activitats, guarderia pels petits, obsequis i sorteigs per tal de fer les donacions fàcils i assequibles per tothom. Des del Banc de Sang informen que els requisits per poder donar són: tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 kg, no haver patit hepatitis després dels 12 anys i en cas de ser dona, no estar embarassada. Remarquen que per donar sang no cal anar en dejú.

Abans de complir els 75 anys, més del 70% de la població necessitarà rebre sang o derivats. De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones perquè se n’obtenen concentrats d’hematies, plaquetes i plasma. Malgrat els avenços tecnològics de recombinació genètica per a la producció de proteïnes humanes, la sang no es pot fabricar i la donació és l’única font per a la transfusió. Josep Maria Planella, coordinador de maratons de donació del Banc de Sang, explica que a Catalunya es necessita una mitjana de 1000 donacions diàries per poder cobrir les necessitats totals. Un requisit que actualment es cobreix, però que caldria intensificar.

La Marató persegueix com a objectiu principal sensibilitzar sobre la necessitat de prendre costum de donar sang i captar nous i noves donants. Josep Maria Planella assegura que a Cerdanyola sempre hi ha hagut una bona resposta per part de la ciutadania a la Marató de donació, i afegeix que a Catalunya s’assoleix la xifra de 40 donants per cada 1000 persones que és l’índex mínim de donacions que estableix la OMS, la Organització Mundial de la Salut.

A la Marató de donació de sang hi participaran una sèrie d’entitats i col·lectius de la nostra ciutat per tal d’amenitzar la jornada i per ajudar a que s’involucrin més persones. A la plaça de l’Ateneu hi haurà cant de corals i actuacions de grups de percussió. A més, diverses pastisseries de Cerdanyola oferiran refrigeris gratuïts a aquells que donin sang. Josep Maria Planella indica que tot està organitzat per fer més fàcil les donacions i diu que totes aquelles persones que donen una vegada sang tornen a repetir per la sensació de satisfacció personal que suposa.