dilluns, 23 de maig del 2011

Protesta: les persones invidents no han pogut votar en secret en les eleccions municipals.

Des de 2004 l’ACIC ha dut a terme una campanya política, mediàtica, de lluita legal i de sensibilització social per aconseguir la garantia d’aquest dret. Al 2007, es va aconseguir la modificació de la Llei Electoral, i la regulació mitjançant el Decret 1612/2007 pel Govern, d’un procediment de vot accessible que garanteix el secret del vot a les persones amb discapacitat visual coneixedores del Braille que ho sol•licitin, en tots els processos electorals excepte a les eleccions municipals, que no van ser resoltes, i continuen pendents de solució.
Els representants de l’ACIC han votat avui a les 11 hores del matí a l’Espai per a la Gent Gran del carrer Rosselló, 78 de Barcelona acompanyats d’una persona de confiança que ha hagut d’agafar la papereta per a ells. Els mitjans de comunicació han pogut filmar imatges de la votació no accesible.
Seguidament, Joan Heras i Neus salvat han fet constat en acta a la mesa, tal com estan fent durant la jornada molts membres de l’entitat i persones d’arreu de l’estat a títol individual, que no estan d’acord amb no poder votar secretament i de forma lliure.

El portaveu de l’entitat, ha atès als mitjans de comunicació, i ha valorat el pas enrere en la garantia d’aquest dret.

Heras ha declarat als mitjans que “no hem pogut votar en igualtat de condicions ja que el Govern no ha previst, en quatre anys, un mecanisme que permeti el vot secret per les persones cegues a les municipals, tal com s’havia aconseguit per a tots els demés comicis, i esperem que d’aquí a 4 anys s’hagi resolt aquesta qüestió. Estem, com sempre, disposats a treballar per a cercar un sistema que sigui viable i fiable,”.

D’altra banda, també ha explicat quines accions ha dut a terme l’entitat i el seu posicionament a partir d’ara, que és el de col•laboració per a la garantia d’aquest dret fonamental.