divendres, 20 de maig del 2011

Badalona Serveis Assistencials premiada per l'alt nivell de desenvolupament dels seus sistemes d'informació


La institució HIMSS Analytics Europe ha guardonat l'Hospital Municipal de Badalona, gestionat per Badalona Serveis Assistencials (BSA), pel seu nivell de tecnificació dels sistemes d’informació. Es tracta d’un reconeixement al nivell de desenvolupament informàtic del centre, que engloba des de la Història clínica electrònica, als diferents aplicatius informàtics, passant pels sistemes de peticions i d’informació o les aplicacions informàtiques que s'utilitzen als serveis de Laboratori, Farmàcia, Diagnòstic per la Imatge, etc.

L’Hospital de Badalona és un dels dos primers hospitals de l’Estat espanyol (juntament amb l’Hospital de Dènia) que rep aquest reconeixement de nivell 6, el segon grau més alt. D’altra banda, aquest any s’han premiat dos hospitals més, UKE Hamburg Eppendorf d’Alemanya i Hospitals of Kronoberg Landstinge de Suècia.

Només hi ha 7 hospitals europeus que tenen el reconeixement europeu de nivell 6 i un d’ells és el de Badalona. Aquest guardó reconeix l’important aposta que ha fet BSA per la informatització del sistema sanitari com a eina de millora de la gestió i de servei al ciutadà, convertint-se en un referent del nostre sistema sanitari”, afirma Joan Guanyabens, director de l’Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut (AIAQS) del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

L’obtenció del nivell 6 suposa que l’Hospital té digitalitzada tota la informació clínica i la imatge i que s’utilitzen els sistemes informàtics com a suport a la presa de decisions. El nivell 7, que encara no ha estat assolit per cap hospital europeu, reconeix la informatització completa del centre, amb un model d'història clínica electrònica (HCE) totalment implementat en línia i accessible des de tots els nivells assistencials. “Es necessari disposar d’eines de comparació a nivell internacional i l’aposta pel EMRAM ( Electronical Medical Record Adoption Model) adaptat a Europa pot ser un bon instrument. En aquesta línia s’està treballant des de la Fundació TicSalut, juntament amb HIMSS Analytics, per a incorporar la determinació del posicionament del centres de Catalunya vers aquesta mètrica en el Mapa de Tendències, publicació de caràcter anual que permet conèixer objectivament el nivell de desenvolupament de les TIC a les organitzacions sanitàries de Catalunya. Aquesta informació permetrà als centres conèixer les seves àrees de millora” afegeix el Dr. Joan Guanyabens.

Per a la gerent de BSA, M. Àngels Cabezas, "aquest guardó és un reconeixement al treball dut a terme durant anys pels nostres professionals d’acord amb un model que aposta per la informatització i la innovació contínua”. Segons Cabezas "és un indicador de qualitat en l’atenció als pacients que duu a terme l’organització”.

“Als Estats Units, obtenir un nivell alt (6 o 7) de HIMSS Analytics suposa situar-se molt amunt en el rànquing d’hospitals. A Europa és només qüestió de temps que aquest tipus de reconeixements marquin la diferència en la qualitat d’un hospital” conclou Joan Cornet, President de la Fundació TicSalut.

Els representants de Badalona Serveis Assistencials van rebre el guardó el proppassat 10 de maig a Budapest, en el marc del congrés eHealth Week 2011. Aquest esdeveniment centrat en la salut electrònica a Europa, ha estat organitzat per HiMSS Analytics Europe juntament amb la Comissió Europea, a la capital d’Hongria, país que exerceix actualment la presidència del Consell de la Unió Europea. Cal recordar que aquest any s’ha seguit el model iniciat a l’exitosa eHealth Week 2010 de Barcelona, organitzada conjuntament per la Comissió Europea, el Ministeri de Sanitat Política Social i Igualtat, el Departament de Salut, la Fundació TicSalut i HIMSS Europa, i que va comptar amb l’assistència de prop de 3.100 delegats dels cinc continents.