dimarts, 24 de maig del 2011

L’Hospital de Nens de Barcelona celebra 125 anys

L’Hospital de Nens de Barcelona, situat al carrer del Consell de Cent, 437, va néixer el 15 de maig de 1886, ara fa 125 anys, quan sor Mercedes Viza, germana de la Companyia de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, i el doctor Francisco Vidal Solares van crear un petit dispensari que inaugurava l’Hospital de Nens Pobres de Barcelona.
Avui és el centre de referència en assistència, docència i recerca en el camp de la pediatria, amb més de 450.000 actes mèdics i 100.000 urgències a l’any.
El pas del temps ha fet de l’Hospital de Nens un referent en el seu àmbit, ja que, com assenyala el seu director general, el doctor Xavier Massaguer: «el centre disposa de totes les especialitats, amb servei d’ambulatori, hospitalari, quirúrgic, urgències les 24 hores, un dels millors serveis en ortodòncia i odontologia d’Europa i un ferm compromís amb la recerca, la docència i la tasca social».

Un hospital històric que fa història
La introducció higiènica de l’alimentació infantil
El mateix any de la seva inauguració es va crear la «gota de llet»: un programa de tractament i higienització de la llet de vaca per ajudar les famílies sense recursos propis. Aquest va ser l’inici de la introducció higiènica en l’alimentació infantil, un programa precursor a Europa.
Primeres vacunacions de verola a Barcelona
L’hospital també va ser pioner a Barcelona pel seu extens programa de vacunació contra la verola, una de les primeres campanyes de vacunació amb inoculació directa de la vaca al nen.

Un hospital que creix per millorar el futur
Un hospital que avança, investiga, forma i col•labora amb la societat
Al llarg del anys l’hospital ha anat creixent i ampliant totes les seves instal•lacions, de manera que avui cobreix el ventall més ampli d’especialitats mèdiques, amb professionals del màxim prestigi. També participa activament en treballs d’investigació i recerca mèdica capdavanters al país per assolir nous reptes i avenços, continuant l’esperit pioner que sempre l’ha caracteritzat.
Així mateix, desenvolupa una gran tasca de formació i docència en col•laboració amb les universitats i el món acadèmic. D’aquesta manera, ofereix a la societat tots els coneixements i les experiències que ha acumulat al llarg de 125 anys.
Aquests valors i aquest esperit emprenedor s’han reflectit en la posada en marxa el 2001 d’una gran àrea de consultoris mèdics i serveis que ha permès situar el centre com a referent de qualitat en el món de la pediatria. Com assenyala el director general, el doctor Xavier Massaguer ” el nostre compromís des del primer dia, ara fa 125 anys, és oferir assistència de qualitat i una ferma labor social per als més necessitats”. I és que tot el que fan en el centre té un únic propòsit “créixer cada dia per ajudar a fer créixer els nostres nens”