dimarts, 19 d’octubre del 2010

Cada dia, 44 dones són diagnosticades de càncer de mama a Espanya


El 19 d'octubre es commemora el Dia Internacional del Càncer de Mama, una data per recordar que només a Espanya cada dia 44 dones són diagnosticades d'aquesta malaltia i més de 5.000 moren cada any. Tot i aquestes dramàtiques xifres, el 19 d'octubre també és una data per explicar que, gràcies a les campanyes de detecció precoç i a la millora dels tractaments, cada cop moren menys pacients per aquest tipus de tumor i que la supervivència augmenta un 2% cada any. Ara, el 80% de les dones es curen.


A Catalunya, aquest tipus de tumor suposa més del 28% de tots els casos de càncer en dones i en la darrera dècada han augmentat un 2,5%, sobretot per l'envelliment de la població i l'endarreriment de la maternitat. Segons càlculs del departament de Salut, el nombre de diagnòstics nous en les dones de 35 a 64 anys serà de 2.841 i, per sobre dels 65 anys, de 2.319 aquest 2010; mentre que les previsions per al 2015 són de 3.086 i de 3.000, respectivament. La supervivència, però, ha pujat un 2,7% i ara vuit de cada deu dones es curen.

La importància de la detecció precoç
Amb aquestes dades a la mà i amb motiu del Dia Internacional de la malaltia, la Federació Espanyola de Càncer de Mama (FECMA) vol recordar la necessitat que les campanyes de detecció precoç d'aquests tumors, el més prevalent entre les dones, arribi com a mínim al 80% de la població femenina a totes les comunitats. I és que, ha recordat, detectar el tumor a temps és clau per fer front a la malaltia i superar-la.

La campanya organitzada per la FECMA per a la jornada commemorativa d'enguany, sota el lema "No són només números, són raons", va en aquest sentit i incideix en la importància de la detecció precoç. "El càncer de mama no pot evitar-se, però si es detecta a temps, avui pot curar-se", assegura l'organització.

La FECMA ha recordat que cada any la mortalitat es redueix i la supervivència és major (un 2%), tot i que encara falta molt camí per recórrer. Creuen que cal seguir fent campanyes de sensibilització perquè encara hi ha moltes dones, al voltant del 17%, que no se sotmeten a mamografies periòdiques.

Que la crisi no es noti
L'associació també ha fet una crida perquè, amb la crisi, els serveis sanitaris públics no es ressentin i la inversió en polítiques sanitàries de prevenció no pateixin retallades. A més, han demanat que les empreses i les administracions públiques siguin prou sensibles amb aquest problema i que, tot i el mal moment laboral, facilitin la reinserció laboral de les dones diagnosticades amb càncer de mama.