dimarts, 28 de setembre del 2010

Un jove de 31 anys i 260 quilos serà operat per perdre'n 160 en un any i mig


Tal i com explicava el diari digital La Malla en la seva edició del pasat dilluns 27, Gustavo Moreno, un jove colombià de 31 anys que pesa 260 quilos, serà sotmès aquesta setmana a Barcelona a una intervenció de by-pass gàstric per aconseguir que s'aprimi 160 quilos en el termini d'un any i mig i poder fer vida normal, molt limitada actualment per l'obesitat mòrbida que pateix. El pacient, que ha arribat a pesar 280 quilos, ha explicat que des que va néixer ha estat obès, però que la seva grassor es va convertir en problema a partir dels 15 anys, quan en poc temps va doblar de pes. "Ara -ha dit- no puc treballar ni fer cap activitat i em vull aprimar per tornar a treballar a l'aeroport en què tenia una feina, i perquè tinc núvia i vull portar una vida normal".


Moreno, que té altres familiars amb el mateix problema, entre ells una germana de 19 anys que també s'ha operat per tractar el problema d'obesitat que patia, serà intervingut dijous que ve dia 30 a la clínica Teknon de Barcelona per l'equip del doctor Carlos Ballesta. Segons aquest expert, el pacient té tots els problemes de salut associats al gran sobrepès que pateix, com ara hipertensió i diabetis, i una hipertròfia ventricular amb una dilatació auricular i una insuficiència mitral que posa en risc la seva vida, a causa de l'alt perill d'infart que té.

S'incrementa la gravetat de l'obesitat mòrbida en els últims anys
El doctor Ballesta té una gran experiència en aquest camp, ja que ha operat unes 3.000 persones amb obesitat mòrbida. Un pacient del Paraguai que pesava 317 quilos, al qual va intervenir fa tres anys i que ara pesa uns 90 quilos, ha estat el cas més sever que ha tractat. Ha assegurat que els últims anys s'ha incrementat la gravetat de l'obesitat dels pacients que tracta, i que "aquesta situació va en augment perquè cada vegada hi ha més nens i més adolescents obesos".

Fins a l'any 2005, segons les dades del Centre Laparascòpic del doctor Ballesta, la mitjana de pes dels pacients que s'operaven estava entre 130 i 150 quilos, i el màxim eren uns 210, però actualment la mitjana està en 180-190, cosa que significa que hi ha molts pacients amb més de 200 quilos de pes que passen pel quiròfan. Dels 550 casos operats en aquest centre entre el 2007 i el 2009, l'edat mitjana de les persones intervingudes se situava en gairebé 39 anys, i el 69% dels pacients eren dones.

El pacient haurà de tornar a operar-se per eliminar la pell sobrant
Les mateixes fonts han assenyalat que els últims cinc anys la mortalitat per la intervenció, que es fa mitjançant laparoscòpia, ha estat de zero, i que només hi va haver complicacions majors en 50 casos, que suposen el 9% dels operats, i menors en uns altres 25, que representen un 4,5%. Entre els anys 2002 i el 2006, els pacients operats en aquest mateix centre van ascendir a 1.200 i de tots ells set no van superar el procés d'intervenció per diferents causes, fet que suposa una mortalitat del 0,58%, una taxa que per a Ballesta és molt baixa ja que es considera centre d'excel·lència el que està per sota de l'1%.

A Gustavo Moreno se l'operarà via laparoscòpia a través de cinc petites incisions a l'abdomen per les quals s'introduirà el material que farà possible reduir el seu estómac, que després s'unirà directament amb parts llunyanes de l'intestí, una tècnica que es denomina mixta. Un any després que el pes de Gustavo s'estabilitzi en uns cent quilos, haurà de ser intervingut una altra vegada, però aquesta vegada per eliminar la pell que li sobri.