divendres, 17 de setembre del 2010

Descoberta una nova via terapèutica per lluitar contra la leucèmia


Un treball realitzat per investigadors del grup de recerca en cèl·lules mare i càncer de l’IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar) ha demostrat que, si es força la desactivació del complex proteic NFkB en les leucèmies limfoblàstiques agudes T, s’elimina la leucèmia. Això obre la porta al desenvolupament de nous fàrmacs per aquest tipus de leucèmies.

Fins ara se sabia que la leucèmia limfoblàstica aguda T tenia les vies de senyalització Notch i NFkB activades. Les vies de senyalització són un grup de molècules d’una cèl·lula que treballen juntes per controlar una o més funcions de les cèl·lules, com la multiplicació o la mort cel·lular. Després de que la primera molècula rep una primera senyal, aquesta activa a les altres molècules. Aquest procés es va repetint fins que la darrera molècula s’activa i la cèl·lula realitza la funció. L’activació anormal de les vies de senyalització pot conduir a un càncer.

Segons Anna Bigas, coordinadora del grup en cèl·lules mare i càncer de l’IMIM, “Hem identificat una nova interacció entre la via Notch i la NFKb. Això és important perquè si n’aturem una de les dues, l'altre no tindrà efecte. Això obre la porta a fàrmacs que actuïn com a inhibidors de la via NFkB o bé la combinació d’inhibidors de les dues vies a dosis més baixes, fet que podria fer que el tractament fos menys tòxic i més eficient”.

La leucèmia limfoblàstica aguda es un càncer majoritàriament infantil que es manifesta en els primers 10 anys de vida. És el càncer infantil més freqüent i agrupa a un conjunt de neoplàsies que es caracteritzen per la proliferació de glòbuls blancs a la sang i a la medul·la òssia, que poden infiltrar-se en altres òrgans i teixits. Dels aproximadament 300 nous càncers d’aquest tipus que cada any es diagnostiquen a Espanya, el 14% són de cèl·lules T. No obstant, tot i l’elevada prevalença, 8 de cada 10 casos es resolen favorablement.

Estudis previs han posat de manifest que, segons sigui el nivell d’expressió de la via Notch i segons sigui el context cel·lular, els receptors de membrana Notch contribueixen a que les cèl·lules es tornin resistents, defugin la seva mort natural i esdevinguin cèl·lules tumorals. “Amb aquest estudi s’ha descobert que inhibidors de la via Notch tenen la capacitat de bloquejar la via NFkB, evitant la proliferació de les cèl·lules T tumorals en les leucèmies limfoblàstiques agudes” afirma Lluís Espinosa, investigador del grup de recerca en cèl·lules mare i càncer de l’IMIM.

La part experimental de l’estudi s’ha dut a terme a l’IMIM i a la New York University, mentre que el suport de l’Hospital de Sant Pau i de l’Hospital del Mar ha estat clau per a confirmar, en mostres de leucèmies humanes, els descobriments que s’havien fet en cèl·lules i ratolins al laboratori. Aquesta recerca experimental bàsica realitzada en models animals i contrastada tant in vivo com en in vitro té una enorme rellevància clínica ja que obre una nova estratègia terapèutica per aquest tipus de tumor.

Article de referència:

“The Notch/Hes1 pathway sustains NF-kB activation through CYLD repression in T cell leucemia” Lluis Espinosa1,*,11, Severine Cathelin2,*, Teresa D’Altri1, Thomas Trimarchi2, Alexander Statnikov3, Jordi Guiu1, Veronica Rodilla1, Julia Inglés-Esteve1, Josep Nomdedeu4, Beatriz Bellosillo5, Carles Besses6, Omar Abdel-Wahab7, Nicole Kucine7,8, Shao-Cong Sun9, Guangchan Song10, Charles C. Mullighan10, Ross L. Levine7, Klaus Rajewsky11, Iannis Aifantis2,&,12 and Anna Bigas1,&. Cancer Cell.