divendres, 17 de setembre de 2010

Cerdanyola promociona els hàbits saludables a la Setmana de la Salut


La salut serà la protagonista a Cerdanyola del 27 de setembre al 3 d’octubre amb l’organització d’un seguit d’activitats que tenen per objectiu la prevenció de la malaltia i la promoció dels hàbits saludables entre la població i que organitza el servei de Salut Pública de l’Ajuntament, amb la col.laboració de diferents entitats

L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, i el regidor d’Atenció a les Persones i Benestar Social, Josep Tarrés, presentaven ahir la Setmana de la Salut tot insistint en el significat “ampli del concepte de salut”.

Carme Carmona comenta que s’ha confeccionat un programa per difondre la vida saludable. A més, s’ha tingut en compte “que la salut és un tema transversal que no es pot limitar a una sola àrea de treball i per això, hi han participat en la seva realització, la majoria de les regidories i serveis de l’Ajuntament”.Carmona es mostra orgullosa especialment “per aquest treball conjunt” i també per la col.laboració de moltes entitats.

Concepte ampli de salut

Per la seva banda, Josep Tarrés indica que tenien l’objectiu d’intentar fer les coses “d’una altra manera” i que “fossin a cost zero”, cosa que “s’ha aconseguit gràcies a la feina de tot l’equip”. Tarrés explica que “no es pot parlar de salut únicament com a absència de malaltia, sinó que s’han de basar en el concepte promocionat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) al 1946 que deia que la salut era “un estat de benestar físic, mental i social”. A més, segons remarca, volen anar més enllà i matisar encara més amb la definició de 1976 en la que es va definir la salut com a “una manera de viure alegre, autònoma i solidària”.

Potenciar la prevenció de la malaltia i la promoció dels hàbits saludables és la finalitat de la Setmana de la Salut. Es tracta, segons Tarrés, de ser conscient que per a la salut és important la convivència, el respecte, la solidaritat, el tenir cura del propi cos, acceptar les diferents etapes de la vida, menjar bé i fer exercici, així com prendre consciència de la implicació personal en la nostra pròpia salut i la dels altres.
Segons destaca el regidor, “un euro invertit en prevenció estalvia 50 euros en tractaments, amb la qual cosa, “potenciar l’hàbit saludable és un estalvi”.

Tot i que la Setmana de la salut es farà entre el 27 de setembre i el 3 d’octubre, s’han inclòs al programa activitats que es realitzen fora d’aquestes dates, però que estan relacionades amb aquest concepte ampli de salut que es vol promocionar. Així, la presentació del llibre Tenim un nom de Vicenç Villatoro avui al Cafè amb Lletres, s’ha inclòs al programa d’actes perquè parla de les relacions familiars, “una qüestió important per a la salut”.

Entre els actes previstos per a la Setmana de la Salut es troben jornades de portes obertes a Can Xarau i al Parc Esportiu Guiera, amb la realització d’activitats esportives que requereixen inscripció. També s’ha programat la inauguració d’una exposició, al CAP de Les Fontetes, el dia 27; un conferència al Centre Cívic del Turonet sobre l’ús correcte dels medicaments, el dia 28; una marató de donació de sang i un taller de massatge infantil, el dia 30 o la projecció de la pel.lícula “Radio Colifata”, a càrrec de Xiscnèfils. El diumenge, 3 d’octubre, durant la celebració del Firestoc de Tardor, s’instal.laran 4 carpes específiques, amb taller sobre primers auxilis, a càrrec de la Creu Roja, una altra dels farmacèutics de Cerdanyola, una amb tallers sobre consells saludables i la última del Servei de Salut Pública de l’Ajuntament. L’Ateneu acollirà, el mateix diumenge, el concert de Veus Sense Fronteres, a les 18 hores.