divendres, 16 de juliol del 2010

Es potencia l'atenció a la salut sexual i reproductiva als centres de salut del Vallès Occidental Est

Els centres de salut del Vallès Occidental Est (Sabadell i la seva àrea de referència) han iniciat una campanya, impulsada per l’Institut Català de la Salut i amb el suport del Parc Taulí, per promoure l’atenció als casos vinculats a la salut sexual i reproductiva de manera més propera. Aquesta iniciativa informa sobre quins problemes de salut d’aquest àmbit es poden tractar directament als centres d’atenció primària i consultoris locals de la zona, facilitant-ne i agilitzant-ne l’atenció. La campanya inclou l’edició de cartells i tríptics informatius.

Manca de menstruació o dolor quan apareix, dolor o bonys a les mames, pruïja vaginal, anticoncepció d’emergència i infeccions urinàries són algunes de les patologies que es poden tractar directament a través dels professionals de l’equip d’atenció primària del centre corresponent. També poden diagnosticar i controlar l’embaràs, fer prevenció del càncer de coll uterí i assessorar en diversos aspectes com evitar embarassos no desitjats o infeccions de transmissió sexual.

Segons l’anàlisi de les dades recollides als serveis d’urgències d’obstetrícia i ginecologia de l’Hospital Parc Taulí a 2007, un 22% dels casos diagnosticats en aquest àmbit, podrien haver estat atesos per equips d’atenció primària. Als municipis que conformen el Govern Territorial de Salut Vallès Occidental Est (Sant Llorenç Savall, Castellar del Vallès, Sentmenat, Palau-solità i Plegamans, Sabadell, Polinyà, Santa Perpètua de Mogoda, Barberà del Vallès, Badia del Vallès, Ripollet, Cerdanyola del Vallès i Montcada i Reixac) hi ha un total de 31 Centres d’Atenció Primària i Consultoris Locals on es poden fer aquest tipus de consultes