dimarts, 15 de juny del 2010

"MIRÓS IMAGINARIS: SENSACIONS TÀCTILS"

Aquest mes de juny, a partir del dia 16 i fins al 23, la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer acull una exposició d'art per tocar basada en el Sistema Constanz . Les obres que s'hi exposaran són creacions dels alumnes de primer d'ESO de l'Institut Joaquim Mir de Vilanova i la Geltrú. L'exposició es titula "MIRÓS IMAGINARIS: SENSACIONS TÀCTILS" i té la finalitat d'acostar l'art i el color a les persones cegues.
El Sistema Constanz, que permet acostar el llenguatge dels colors a persones invidents, actualment s'està posant en pràctica amb èxit a diferents països de Llatinoamèrica i aquesta és la primera vegada que es treballa aquest sistema en un centre d'ensenyament del nostre país.

Les pintures i escultures, que es podran veure a la mostra, estan inspirades en l'estil de l'artista Joan Miró i han estat realitzades dins la matèria d'Educació Visual i Plàstica. Coincidint la programació didàctica d'aquest curs amb els fonaments bàsics de la teoria del color, s'ha volgut tractar la dimensió tant social com cultural de l'assignatura amb la creació d'aquestes obres tàctils i l'organització d'una exposició, que té l'objectiu d'acostar els alumnes vidents amb el públic invident.

Aquesta exposició, com d'altres que s'han realitzat en diferents països, són el resultat d'un seguit de tallers didàctics que tenen l'objectiu de sensibilitzar els alumnes de les escoles vers el coneixement de la discapacitat i promoure valors de solidaritat envers aquestes persones.

Des de fa dos anys el Museu Víctor Balaguer treballa en l'accessibilitat de la seva col·lecció per a persones invidents o amb dificultats visuals. En aquest sentit, compta amb un mòdul tàctil amb reproduccions de peces del museu i informació en braille i macrocaràcters i ofereix visites comentades per invidents, amb reserva prèvia, en les que es permet tocar algunes peces de la col·lecció permanent.

La inauguració de la mostra tindrà lloc el dimecres 16 de juny a les 18 h al Museu Víctor Balaguer.