dilluns, 14 de juny del 2010

La consellera de Salut, Marina Geli, ha assistit a la formació d'una gota de sang humana amb motiu del Dia Mundial del Donant de Sang


dilluns 14 de juny, Barcelona és la seu del Dia Mundial del Donant de Sang, una jornada solidària per conscienciar sobre la importància de la donació de sang i reconèixer la tasca desinteressada de tots els donants que, des de 2004, es celebra cada any en una ciutat diferent del planeta.

El president de la Generalitat, José Montilla, l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, la consellera de Salut, Marina Geli, i el director general de Sanidad del Ministerio de Sanidad y Política Social, José Martínez Olmos, presidiran l’acte institucional d’homenatge als Donants de Sang al Palau de Congressos de Barcelona.

A l’acte hi assistiran, com a representants de les federacions i associacions de donants internacionals, el president de la Federació Internacional d’Organitzacions de Donants de Sang, Niels Mikkelsen, el representant de l’Organització Mundial de la Salut, Carissa F. Etienne, el representant de la Federació Internacional de la Creu Roja, Peter Carolan, la representant de la Societat Internacional de Transfusió Sanguínia, Judith Chapman, el president de la Federació Catalana de Donants de Sang, Marc Ibars, i el president de la Federació Española de Donants, Martín Manceñido.

Barcelona ha pres el relleu de Melbourne, i tant a la capital catalana como a la resta del món es duen a terme nombroses activitats per promoure la jornada i sensibilitzar la població sobre la importància de ser donant.

Dia 13: Rock, cultura popular i reconeixement del la tasca dels donants
Les activitats al voltant del Dia del Donant de Sang han arrencat a Barcelona al Pavelló Italià de l’Avinguda Maria Cristina, on 500 voluntaris i donants han format un mosaic sostenint cartolines vermelles, representant una gran gota de sang. Tot seguit, s’ha realitzat una jornada castellera amb les colles Els Castellers de la Vila de Gràcia i Els Castellers del Poble Sec, un espectacle a les fonts de Montjuïc i un concert gratuït de les bandes Love of Lesbian i Sol Lagarto.


Barcelona, seu del Dia Mundial del Donant de Sang
Una de las novetats que aporta Barcelona a la celebració del Dia Mundial del Donant de Sang és la creació de la “tireta blava” com a nou símbol internacional de la donació de sang, ja que aquesta causa solidària encara no disposa d’una icona que la identifiqui arreu del món.

Aquest nou símbol està pensat com una “x” formada per dues tiretes blaves creuades, i ha estat ideat per la Fundació TheLoveComes, responsables del missatge i les accions de promoció i conscienciació d’aquesta campanya solidària. La idea de crear una “tireta blava” com a símbol mundial respon a la intenció d’apropar-se a tota la societat, especialment als més joves. Per això, el disseny original s’inspira en el món del còmic, amb un llenguatge molt proper als joves, però també conegut per tothom. L’objectiu ha estat reconèixer la importància de la donació de sang com un acte totalment altruista que es fa sense esperar cap remuneració, un exemple de la cultura de la solidaritat en el segle XXI en la que els joves prenen una major importància, donat que son el relleu natural.

La “tireta blava” ja ha estat presentada a l’OMS (Organització Mundial de la Salut) i amb l’ajuda del suport popular serà reconeguda com a nou símbol mundial de la donació de sang. Es pot donar suport a aquesta nova icona en el web www.barcelonatesang.org, pàgina oficial de la campanya del Dia Mundial del Donant de Sang 2010.

El suport a la campanya i el missatge “tenir sang”
“Barcelona Té Sang” és el missatge clau de la capitalitat del Dia Mundial del Donant de Sang 2010 el 14 de juny i el “tenir sang” és obert a totes les ciutats, poblacions, col.lectius o persones individuals que vulguin afegir-se a la campanya de forma solidària.

Són molts els que ja ho han fet a través de diferents accions. El FC Barcelona, el RCD Espanyol i el Real Madrid CF han enregistrat vídeos on llueixen la “tireta blava” i donen suport a la iniciativa de forma solidària amb el missatge “tenim sang, i la donem dins i fora del camp”. També els músics han volgut fer seu el “tenir sang” en suport de la campanya des dels escenaris i en un spot. Integrants dels grups Sidonie, Delafé & Las Flores Azules, Standstill i Mendetz han protagonitzat un vídeo on se’ls pot veure donant sang i animant els seus seguidors a fer el mateix. A més, el San Miguel Primavera Sound ha estat el festival oficial de la campanya Barcelona Té Sang, el Circuit de Catalunya també s’ha afegit a la iniciativa amb el proper Gran Premi de Motociclisme i la marca de sabatilles i streetwear MUNICH ha dissenyat una sabatilla exclusiva per a l’ocasió amb els colors de la campanya, vermell i turquesa, que no estarà a la venda i només es pot aconseguir per sorteig al web www.barcelonatesang.org.
Tots els vídeos es poden veure a www.barcelonatesang.org/multimedia

La campanya “Barcelona Té Sang” desenvolupada a Barcelona per celebrar el Dia Mundial del Donant de Sang 2010 ha estat organitzada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Banc de Sang i Teixits, Federació de Donants de Catalunya, Creu Roja a Catalunya i Ajuntament de Barcelona, i ha estat possible gràcies al patrocini de Fundació Abertis, Hartmann, Boehringer, Bayer, Chiesi, Aiguacel, Esteve; i la col.laboració d’Agbar, JC Decaux, TMB, San Miguel Primavera Sound, EscenaBCN, Musicbus, Frigo, MUNICH, FC Barcelona, RCE Espanyol, Real Madrid CF, Ficomic, Escola Joso, FNAC, El Corte Inglés, Nestlé i Circuit de Catalunya.