dijous, 17 de juny del 2010

En Teo ja pren el sol amb precaució

Marina Geli, consellera de Salut, i Ernest Maragall, conseller d’Educació, han presentat aquest matí una nova versió del llibre “En Teo a la Platja”, en què el popular personatge segueix uns hàbits saludables a l’hora de prendre el sol.

La nova versió del llibre presenta algunes modificacions de l’original pel que fa a la conducta dels personatges. Ara en Teo es posa la crema protectora abans d’anar a la platja, juga amb els seus amics amb gorra i samarreta i descansa sota un para-sol. L’objectiu és que serveixi d’exemple per als més petits i les seves famílies a l’hora d’anar a la platja, evitant els efectes nocius del sol.

La idea de modificar el llibre va sorgir de professionals de l’Hospital Clínic de Barcelona, que es van posar en contacte amb les autores de l’obra i amb l’editorial, que van acceptar modificar el llibre. La iniciativa també ha comptat amb el suport de l’Institut Català d’Oncologia i del Departament de Salut i del d’Educació, que n’han finançat la reedició.

Aquest projecte s’emmarca en les polítiques del Departament de Salut de promoure la prevenció del càncer. No en va, es considera que el 40% de tots els tumors es podrien evitar amb uns hàbits de vida saludables com ara no fumar, mantenir una dieta equilibrada, fer exercici físic regularment, moderar el consum d’alcohol i prendre el sol amb precaució.


El càncer de pell

L’exposició excessiva al sol és el factor de risc més important del càncer de pell, tant del melanoma com del no melanoma. Més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir evitant una exposició excessiva al sol i les cremades cutànies, especialment durant la infantesa i l’adolescència.

• Melanoma: és el més agressiu i està associat a episodis de cremades solars. És una malaltia poc freqüent però amb una morbiditat i una mortalitat elevades. Segons les dades del Pla Director d’Oncologia, a Catalunya, l’any 2010, es diagnosticaran 346 melanomes de pell nous en homes i 569 en dones. Des de 1985 fins 2002, el nombre de diagnòstics nous de melanoma de pell s’ha incrementat un 1,67% cada any en els homes i un 5,94% en les dones. Pel que fa a la mortalitat, s’estima que, l’any 2010 moriran 88 homes i 76 dones a causa d’aquesta malaltia. La supervivència als 5 anys és del 83,1% en els homes i del 83,9% en les dones.

D’altra banda, les projeccions del nombre de casos diagnosticats de melanoma a Catalunya per l’any 2015 indiquen que seguirà augmentant per als dos sexes, un 4,43% en els homes i un 7,04% en les dones.

• Càncer no melanoma: està associat a l’exposició solar acumulada al llarg de la vida i apareix en els llocs del cos més exposats. Suposen el 95% de tots els càncers de pell i presenten poca mortalitat.


Mesures de protecció

Per gaudir del sol de manera saludable cal:

• Començar a prendre el sol de manera gradual i evitar l’exposició prolongada i les hores de màxima intensitat (12:00 a 16:00).
• Cobrir-se amb samarretes i gorra o barrets d’ala ampla, per protegir també coll i orelles. Dur ulleres de sol homologades, millor amb banda lateral.
• Utilitzar crema de factor de protecció elevat (superior a 20). Aplicar-la en quantitat suficient, una estona abans de l’exposició i periòdicament després de banyar-se o si se sua molt. Cal utilitzar, també, barra labial fotoprotectora.
• Beure aigua per evitar la deshidratació i evitar prendre el sol si es pren medicació fotosensible.

També cal tenir en compte

• No patir calor no vol dir que s’eviti la cremada solar. Les cremades es deuen a l’exposició als raig ultraviolats i l’efecte tèrmic, en canvi, a la radiació infraroja. De la mateixa manera, el fet que estigui núvol tampoc evita les cremades.
• L’aplicació de productes fotoprotectors no es pot considerar una manera segura de protegir la pell ni un mitjà per perllongar l’exposició al sol.
• L’exposició prolongada produeix danys i envelliment de la pell i arrugues prematures. També afecta els ulls i pot alterar el sistema immunològic.
• Les làmpades i els llits de sol artificial també poden ser perjudicials per l’emissió de radiacions ultraviolades.
• A la platja, l’aigua i la sorra reflecteixen la llum i augmenten la intensitat solar. El mateix passa a la muntanya a més altitud o amb neu.