dissabte, 15 de maig del 2010

Sanitat vol reduir el consum de sal un 20%


Reduir el consum de sal un 20% durant els propers quatre anys. Aquesta és la fita d'un pla del ministeri de Sanitat en col·laboració amb la indústria alimentària, la restauració i les comunitats autònomes amb l'objectiu de lluitar contra la hipertensió. La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, va explicar durant la presentació del pla que durant el període 2010-2014 es rebaixarà el contingut en sal de productes elaborats com embotits, lactis i brioixeria. També es posarà en marxa una campanya d'informació als ciutadans sota el lema 'Menys sal és més salut'.

La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, apuntava que la hipertensió arterial és responsable de més del 50% dels casos de malaltia cardiovascular i del 45% de la malaltia coronària i afecta a Espanya el 35% de la població, prop de 10 milions.

La reducció de la ingesta de sal de 9,8 grams per persona al dia a 5 grams evitaria cada any 20.000 accidents cardiovasculars, segons ha precisat la ministra. Tot això contribuiria a reduir la despesa sanitària, tenint en compte que a la Unió Europea es calcula que aquestes malalties suposen una despesa de 192.000 milions d'euros de 2006.

En el sector del pa s'ha aconseguit en quatre anys, superar els objectius previstos en aconseguir una reducció substanciosa de la sal continguda en el pa en un 26,4%. Aquesta mesura, a més, s'ha fet sense que percebi en el paladar i amb el que s'ha aconseguit adaptar el gust.

9,8 grams de sal al dia
Els espanyols ingereixen una mitjana de 9,8 grams de sal per persona al dia, quasi el doble del que l'OMS considera recomanable. Així es desprèn d'un estudi de la Universidad Complutense de Madrid que també revela que el 87% de la població ingereix més de 5 grams de sal al dia.

A més, el resultat d'una investigació realitzada en col·laboració amb la OCU, l'Organització de Consumidors i Usuaris, sobre els aliments de la dieta habitual dels espanyols revela que només el 20% de la sal és afegida pel consumidor, amb un saler durant el cuinat, mentre que el 75% és el que es coneix com sal oculta i està en els aliments processats o consumits fora de casa i sobre dels quals el ciutadà té poca capacitat d'actuació.

La mesura a Europa
La Presidència espanyola de la UE ha proposat a la resta d'estats europeus estendre la reducció del consum de la sal i per això espera aprovar mesures concretes en aquesta línia en el Consell de Ministres de Sanitat del mes de juny.