dimarts, 23 de març del 2010

Cooperació sanitària entre Andorra i Catalunya


Aquesta col·laboració permetrà al maig posar en funcionament a Andorra un programa de donació de sang de cordó umbilical i materialitzar durant el 2010 un programa compartit de promoció i col·lecta de donació de sang.

Aquests són uns dels principals resultats de la trobada entre la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Marina Geli, i la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez. La cooperació s’emmarca en l’acord de col·laboració signat entre el Govern d’Andorra i la Generalitat de Catalunya al principi del 2009.

L’arribada al Govern de Jaume Bartumeu al juny del 2009, ha propiciat el desenvolupament d’aquest acord. La reunió mantinguda a Andorra entre el cap de Govern i el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, el 20 de novembre de l’any passat va servir per activar definitivament aquest protocol de col·laboració.

La trobada entre la ministra, Cristina Rodríguez, i la consellera, Marina Geli, dóna continuïtat als treballs iniciats arran de la primera reunió que van mantenir el mes de juliol de l’any passat.

Rodríguez i Geli i els seus respectius equips tècnics van mantenir ahir una reunió de treball per reajustar i validar les bases d’aquest protocol que es pot resumir en tres grans eixos d’acció:

1. Activitats assistencials de proximitat: promoure la cooperació de proximitat Andorra-Alt Urgell/Pirineus a fi de millorar i garantir la complementarietat dels serveis, donant suport a les institucions sanitàries i els professionals en diferents especialitats, prioritzant la psiquiatria, la diàlisi, el diagnòstic per la imatge (radiologia) i les emergències.

2. Activitats de suport i col·laboració a programes sanitaris: aquet eix permetrà cooperació en donació altruista de sang, obtenció de cèl·lules de cordó umbilical, subministrament d’hemoderivats per transfusió i coordinació en sistemes d’informació.

3. Activitats de planificació, gestió, formació, recerca i innovació: eix encaminat a què el Principat d’Andorra pugui rebre suport i assistència tècnica per desenvolupar una cartera de serveis, polítiques de qualitat assistencial (acreditació), així com programes orientats a la salut pública (prevenció, promoció, protecció, seguretat alimentària i vigilància de la salut).

Aquest matí, Marina Geli ha estat rebuda pel cap de Govern, Jaume Bartumeu. A la reunió també hi han assistit la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez i el secretari general del Govern Alexandre Cucurella. La consellera ha estat acompanyada per David Elvira, director general de recursos sanitaris; Victorià Peralta, gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran del Servei Català de la Salut; i per Gerard Guiu, cap de Gabinet de Marina Geli. Durant una hora, s’ha pogut repassar els temes principals en l’agenda de la col·laboració entre ambdós Governs en els àmbits de la sanitat i la salut. S’han analitzat també les línies de treball possible amb les organitzacions empresarials.

Precisament, després d’aquesta trobada, Rodríguez i Geli s’han reunit amb representants de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, la Confederació Empresarial Andorrana i l’Associació Empresa Familiar d’Andorra, i la Petita i Mitjana Empresa.

El protocol definitiu se signarà properament una vegada que ambdós Governs l’aprovin formalment.