dijous, 29 d’octubre del 2009

L'Ictus entre els menors de 50 anys creix espectacularment


Coincidint amb El Dia Internacional de l'Ictus, l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona va fer públiques les dades sobre la incidència d'infarts cerebrals entre les persones menors de 50 anys i va concloure que s'ha incrementat un 47% en 8 anys a Catalunya.


L'ictus és una de les conseqüències més devastadores de la malaltia vascular i consisteix en una alteració brusca i greu de la circulació de la sang al cervell. A Catalunya es produeixen cada any més de 13.000 ingressos hospitalaris per ictus, una malaltia que suposa la primera causa de mort entre les dones catalanes i la tercera entre els homes, segons dades de la Fundació Ictus.
Segons aquest estudi de la Unitat d'Ictus de l'hospital de la Vall d'Hebron, l'any 2001 els pacients d'aquesta malaltia suposaven el 5,9% del total dels atesos, però en l'actualitat els menors de 50 anys ja són el 8,7% dels pacients diagnosticats d'infart cerebral, i aquest augment es dóna especialment entre els homes. A més, un 56% dels pacients que han patit un ictus abans dels 50 anys moren al cap de 10 anys o presenten seqüeles físiques o neurocognitives, el que fa d'aquesta malaltia la principal causa de discapacitat física i neurològica en els adults.
Els símptomes més freqüents són l'alteració sobtada de la visió en un ull o en tots dos, la pèrdua de la força en un braç, una cama o en les dues extremitats, problemes per parlar o entendre el que ens diuen, pèrdua de l'equilibri o l'aparició sobtada de mal de cap.