divendres, 16 d’octubre del 2009

L’Hospital del Mar, precursor en practicar l’esterilització femenina definitiva sense anestèsia en l'àmbit de la Primària

L'Hospital del Mar de Barcelona realitza -des del passat mes de gener, de manera ambulatòria i en un centre pilot d'atenció a la salut sexual i reproductiva en l'àmbit de l'atenció primària- una nova tècnica anticonceptiva irreversible, per a la dona. Es tracta d'un mètode que obstrueix les trompes de Fal•lopi, com si es tractés d'una lligadura de trompes, però d'aplicació semblant a un DIU. Aquest sistema presenta només avantatges: "Es tracta d'un mètode amb una efectivitat de gairebé el 100%. És fiable, indolor i no requereix anestèsia, ni ingrés hospitalari, amb el consegüent alliberament de recursos sanitaris que poden destinar-se a altres necessitats”, ens explica el Dr. Ramon Carreras, cap del servei d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital del Mar de Barcelona.

La tècnica emprada és molt menys agressiva que la convencional. Fins ara la lligadura de trompes era l'únic mètode d'esterilització irreversible per a la dona. Per aconseguir evitar la possibilitat d'embaràs es tanquen o bloquegen les trompes de Fal•lopi, uns conductes que connecten els ovaris amb l'úter. Així s'impedeix que l'òvul arribi a l'úter i es produeixi la fecundació. El procediment convencional requereix ingrés hospitalari, anestèsia i una incisió en l'àrea abdominal, amb la consegüent recuperació necessària. Amb la nova tècnica, en canvi, no es fa cap tall, sinó que per via histeroscòpica s'introdueix un tub molt fi, d'uns 4 mil•límetres de diàmetre, pel coll de la matriu de la dona. Mitjançant aquest tub s'introdueix un implant amb el qual es bloquegen les trompes. Aquesta nova tècnica es basa en un dispositiu anomenat Dispositiu intratubàric (DIT) i el seu nom comercial és Essure. "Es tracta d'aplicar microinserts a les trompes de Fal•lopi, creant una barrera al voltant d’aquestes que evita que l'esperma arribi als òvuls. En el termini d'uns tres mesos, i després de confirmar que els microinserts segueixen al seu lloc, aquests han produït una reacció a les trompes a manera de cicatriu i s'ha aconseguit una obstrucció completa de les trompes", ens explica el Dr. Sergio Haimovich. A més i seguint amb els avantatges "és vàlid per a dones fèrtils de qualsevol edat i no té efectes secundaris", afegeix el Dr. Carreras.

A més, la nova tècnica és ràpida d'aplicar i elimina molts costos, "en menys de 15 minuts el dispositiu està col•locat i la recuperació és immediata. La dona se'n va a casa o a treballar, ja que només li hem administrat un sedant suau i necessitarà, en el pitjor dels casos, un antiinflamatori ", explica el Dr. Haimovich, precursor d'aquest nou mètode.