dilluns, 20 de juliol del 2009

Can Ruti i l'Hospital del Mar creen un centre especialitzat en ictus

L'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, més conegut com Can Ruti, i l'Hospital del Mar de Barcelona han signat aquest matí un conveni que permetrà crear el Centre Terciari de l'Ictus (CTI), una unitat especialitzada en tractar aquesta malaltia.
El nou centre comptarà amb tècniques de tractament avançades com la reperfusió intraarterial o la mecànica i atendrà els pacients les 24 hores del dia i tots els dies de l'any. Estarà format per unitats separades físicament, una a cada hospital, però que actuaran de manera conjunta, amb els mateixos protocols i compartint recursos humans i tecnològics, quan sigui necessari. Els metges que formin la guàrdia es traslladaran d'un centre a l'altre si les circumstàncies ho requereixen.

La capacitat de donar una resposta ràpida és clau ja que l'efectivitat del tractament augmenta si ha transcorregut poc temps des de l'ictus. La unió de recursos en el CTI pretén també incrementar el potencial d'investigació en l'àmbit cervell vascular i assegurar una casuística suficient per a tenir la capacitat docent necessària per a formar adequadament els professionals.L'ictus, una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell, constitueix la primera causa de mort en dones a Catalunya -2.547 a l'any-, així com la primera causa mèdica de discapacitat en adults i la segona de demència.