dimarts, 9 de juny de 2009

Recomanacions de l'Agència de Protecció de la Salut a l'hora de comprar i conservar coques de Sant Joan

L’arribada de l’estiu ve acompanyada de la celebració de diverses festes i tradicions populars arreu de Catalunya. Una d’aquestes són les revetlles de Sant Joan i Sant Pere, en què es consumeixen productes de pastisseria típics, com són les coques de crema i pinyons. Per tal de poder celebrar aquestes festivitats amb seguretat, pel que fa al consum de coques i, especialment, les que van farcides amb nata o crema, l’Agència de Protecció de la Salut del Departament de Salut vol recordar als elaboradors i als consumidors la importància de respectar les normes bàsiques d’higiene.

Els productes de pastisseria, especialment els farcits de crema o nata, resulten un medi òptim per a la supervivència i multiplicació de microorganismes patògens, si no es respecten les condicions d’higiene necessàries durant l’elaboració i la conservació. Cal tenir en compte, a més, les temperatures elevades que es donen durant l’època estival en el nostre territori, ja que suposen un factor de risc associat al consum d’aquests productes. Per això és important aplicar les normes bàsiques d’higiene en aquests productes: netejar, separar, coure, refredar.Els serveis d’inspecció de l’Agència de Protecció de la Salut han intensificat la vigilància en els establiments elaboradors en col·laboració amb els gremis i associacions de flequers i pastissers per recordar-los que cal extremar-hi la higiene i complir amb les bones pràctiques de manipulació. També és important el paper que tenen els consumidors en la prevenció i la seguretat del producte, des que el compren fins que el consumeixen. En primer lloc, cal tenir cura en el moment de la compra, i adquirir les coques en un establiment autoritzat per a l’elaboració i/o venda d’aquests aliments. En segon lloc, és necessari mantenir la cadena de fred, en especial de les coques que continguin crema o nata. Per això és important seleccionar el producte d’acord amb les possibilitats de conservació fins que es consumeix.Recordeu:
Conserveu en fred les coques que contenen crema o nata fins que les consumiu (si no les consumiu senceres, retorneu-les ràpidament a la nevera).
Si heu de fer un desplaçament llarg i no podeu assegurar que es conservin en fred, és millor comprar coques que es poden conservar a temperatura ambient.