dijous, 7 de maig del 2009

L'equip del doctor Massagué descobreix perquè el càncer de mama fa metàstasi al cervell

Es calcula que en un 15% dels casos, el càncer de pit es propaga al cervell i, llavors, la cura és molt difícil. Ara, l'equip que dirigeix l'oncòleg català Joan Massagué ha identificat els tres gens que intervenen en aquesta propagació, la qual cosa obre un camí d'esperança per a les pacients. El mateix equip ja va descobrir fa uns mesos perquè els tumors de pit fan metàstasi al pulmó. Els resultats del nou estudi han sortit publicats al web de la prestigiosa revista científica Nature.



El doctor Massagué no deixa d'avançar en el coneixement sobre com evolucionen els tumors malignes. El seu equip ha identificat ara els tres gens que intervenen en la metàstasi del càncer de mama al cervell, la qual cosa pot ajudar a trobar medicaments per impedir la propagació.

La metàstasi de càncer de mama al cervell passa normalment anys després que s'hagi extirpat un tumor al pit. Un cop s'ha produït la propagació, el tractament és força complicat, ja que és molt difícil combatre les cèl·lules tumorals al cervell.

Massagué ha explicat que els descobriments dels seu equip faciliten la possibilitat de fer servir fàrmacs per interrompre la interacció entre els tres gens i evitar la propagació. Ha aclarit, però, que encara és necessari estudiar més en aquest sentit.

Els experts han recordat que la metàstasi succeeix quan les cèl·lules tumorals adquireixen l'habilitat de sortir de la seva localització original (el pit, per exemple) i envair un altra òrgan sa del cos. Aquest procés és responsable de la major part de les morts per càncer. S'ha detectat, a més, que la incidència de la metàstasi al cervell està pujant per la resistència que desenvolupa el cos humà als tractaments efectius per evitar la propagació per altres òrgans.


--------------------------------------------------------------------------------