dijous, 7 de maig del 2009

La Generalitat reitera que menjar carn de porc és segur

El conseller d'Agricultura de la Generalitat, Joaquim Llena, ha tornat a reiterar que menjar carn de porc és totalment segur i que no suposa cap risc de contagi de grip nova. Ho ha dit després de reunir-se amb representants del sector porcí, que es mostren preocupats per una caiguda de les vendes, sobretot després que Rússia hagi tancat les fronteres al porc procedent d'Espanya. De moment, però, el sector ha assegurat que no ha detectat una baixada de les vendes. Pel que fa a les declaracions d'un membre de l'Organització Mundial de la Salut en les quals no descartava que es pogués agafar la malaltia menjant carn de porc infectada pel virus, hores més tard la pròpia OMS ha vingut a rectificar-lo en sostenir que el consum d'aquesta carn ben cuinada, o de derivats del porc ben processats, és segur. De la seva banda, Rússia ha informat que aixecarà la restricció de comprar carn de porc espanyola de manera immediata.



Llena ha restat importància les declaracions d'aquest dimecres d'un membre de l'Organització Mundial de la Salut, que no descartava que es pogués agafar la grip nova menjant carn de porc infectada pel virus. Per Joaquim Llena, es tracta d'una opinió personal i no pas de l'OMS. Així, el conseller ha confirmat que menjar carn de porc és del tot segur i que la mesura de Rússia de tancar les fronteres a les exportacions espanyoles és una irresponsabilitat. De fet, ha garantit que en cas que un porc es contagiés de grip nova aquesta carn no arribaria mai als supermercats.

L'OMS assegura ara que menjar carn de porc ben cuinada és segur
La pròpia OMS, a banda de la FAO i l'OIE, han sortit al pas de la polèmica en reiterar que el consum de carn de porc ben cuinada, o de derivats del porc ben processats, és segur i no pot transmetre el virus AH1N1. L'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'Organització de Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) i l'Organització Mundial per a la Salut Animal (OIE) s'han manifestat així en un comunicat amb la finalitat de "evitar qualsevol mala interpretació". Asseguren que "no es coneix que els virus de la grip es transmetin a les persones en menjar porc processat o altres productes derivats".

Han afegit que "els tractaments de calor aplicats comunament per cuinar la carn (70 graus centígrads/160 F) deixaran inactius immediatament qualsevol virus que pugui estar potencialment present en productes carnis crus". I finalment afirmen que "el porc i els productes del porc, manejats d'acord amb les bones pràctiques d'higiene recomanades per l'OMS, la Comissió de Codi Alimentari i l'OIE, no seran font d'infecció"·

De la seva banda, el sector porcí, ha explicat que, de moment, no ha notat pèrdues econòmiques ja que Rússia no és una destinació vital. Només representa el 5% del total de les exportacions catalanes. A més, confia que els contactes que està fet el Govern espanyol amb el rus serviran perquè les fronteres es reobrin aviat.