dijous, 7 de maig del 2009

La meitat de pacients amb demència senil no està diagnosticat

La meitat dels pacients amb demència senil no està diagnosticat o bé no rep un tractament adequat, segons que han alertat uns 200 experts en psicogeriatria reunits a Barcelona per debatre sobre la millor manera d'enfocar aquesta patologia que afecta el 50% dels més grans de 80 anys. Els especialistes participen en la XIV Jornada d'Actualització en Psicogeriatria organitzada per Sagrat Cor-Serveis de Salut Mental de Martorell (Baix Llobregat), ha informat l'organització de la trobada.



A més de l'extensió cada cop més gran de la demència senil -principalment per la major longevitat de la població-, els experts han advertit que el 90% dels afectats desenvolupen problemes psicològics i de comportament, que no solen ser tinguts en compte. Les demències, la més coneguda de les quals és la malaltia d'Alzheimer, afecten el 5% de la població a partir dels 65 anys i cada 5 anys la seva prevalença es duplica, de manera que es calcula que prop del 50% de les persones més grans de 80 anys pateix algun tipus de demència, encara que aquesta no hagi estat diagnosticada.

"Aquestes dades són significatives si tenim en compte que a Catalunya estem patint un envelliment demogràfic, amb un 17% de la població per damunt dels 65 anys i, en algunes zones, com és el cas del Berguedà, arriba al 25%", ha explicat el doctor Manuel Sánchez Pérez, coordinador de la Unitat de Psicogeriatria de Sagrat Cor, SSM de Martorell.

L'estrès dels cuidadors dels malalts de demència senil
Durant les jornades, els experts han assegurat que encara que els costos econòmics de les demències són molt importants (hospitalització, proves diagnòstiques, intervencions, tractaments, etc.), no cal oblidar l'impacte que tenen els trastorns de conducta d'aquests pacients en els anomenats "cuidadors informals" que són, majoritàriament, els familiars. Aquests cuidadors pateixen taxes d'estrès més grans, depressió i fins a major taxa de mortalitat que la població general.