dijous, 7 de maig del 2009

El Parlament Europeu no aconsegueix cap acord per ampliar la baixa de maternitat

Els grups polítics del Parlament Europeu (PE) no han aconseguit aquest dimecres arribar a un acord per a aprovar l'extensió de la baixa de maternitat fins a un mínim de 20 setmanes a tota la UE ni per a obligar a instaurar un permís de paternitat. Amb el suport de la majoria dels grups Popular i Liberal el ple de l'Eurocambra ha decidit retornar l'assumpte a la comissió parlamentària, en considerar que el text no és suficientment clar i que moltes de les esmenes presentades són contradictòries. A aquesta postura, s'hi han oposat la ponent de l'informe, la socialista portuguesa, Edita Estrela, i l'esquerra de l'hemicicle.



Per a l'eurodiputat d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i vicepresident de la comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere del PE, Raül Romeva, la decisió del ple mostra que “la majoria de dretes impedeix qualsevol avançament” en el camp de la conciliació de la vida personal i laboral i la igualtat. “Aquest és pas enrere inacceptable”, ha subratllat Romeva, qui ha indicat que la tramitació de l'expedient en el Parlament Europeu haurà de tornar a començar “pràcticament de zero”. El grup socialista, per la seva part, ha qualificat “d'indigna” l'actitud de liberals i conservadors.

El nou Parlament tractarà l'assumpte
La divisió entre els grups polítics, que tenien opinions distants sobre la duració mínima que s'ha de garantir per a les baixes de maternitat i altres aspectes de la reforma, farà que l'assumpte passi a mans del nou Parlament que sorgirà de les eleccions europees del mes de juny. En principi, el compromís que tenia previst votar aquest dimecres l'Eurocambra advocava per estendre fins a les 20 setmanes el període mínim de les baixes per maternitat en els Vintiset.

Actualment, la legislació europea garanteix una baixa de maternitat mínima de catorze setmanes, però la situació varia en gran mesura al llarg de la UE, doncs en alguns països assoleix les 28 setmanes. A Espanya, està en vigor un període 17 setmanes, de les quals les 6 primeres després del part són obligatòries per a la mare, mentre que la resta es pot transferir al cònjuge. La prestació econòmica és equivalent al total de l'últim sou de la mare durant tota la baixa, cosa que garanteixen tots els Estats membres. En altres països, com Suècia, la baixa de maternitat inclou 7 setmanes abans del part més 7 després i és possible estendre-la fins que el nen compleixi 18 mesos.

A més, els eurodiputats defensaven que les 6 primeres setmanes de baixa siguin obligatòries, com a Espanya, per a facilitar la lactància i que durant aquest període l'Estat aboni el cent per cent de l'últim sou de la mare. Així mateix, l'informe que havia aprovat la comissió parlamentària exigia la introducció d'una baixa de paternitat de dues setmanes obligatòria i remunerada íntegrament. En principi cap d'aquestes idees és acceptada pels Estats membres, pel que ja estava previst que la tramitació de la reforma hagués de continuar en els propers mesos.