dilluns, 20 d’abril del 2009

La deficiència de iode en les embarassades perjudica el desenvolupament físic i mental del fetus

Les embarassades haurien de substituir la sal comuna per sal iodada per prevenir que els fills pateixin goll i retards greus en el desenvolupament físic i mental. La carència de iode durant la gestació augmenta també les probabilitats de mort de la mare, avortament espontani i mortalitat fetal tardana. UNICEF ha alertat que a Espanya entre el 30 i 50% de les dones embarassades presenten deficiències en el consum de iode.
Més de la meitat dels 500.000 naixements previstos per l'Institut Nacional d'Estadística per al 2009 poden tenir risc de patir trastorns per dèficit de iode (TDY). La millor recomanació per evitar-los és que metges d'atenció primària i ginecòlegs "informin cada vegada més de la necessitat d'una adequada nutrició de iode", segons el cap d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Carlos Haya de Màlaga, Federico J. Soriguer.

Soriguer recorda que el iode és un mineral necessari per al funcionament correcte de la glàndula tiroides, la qual regula el creixement i el metabolisme. A més de la sa iodada -la qual es troba fàcilment en botigues i supermercats-, el iode és present a la llet, els peixos com el mújol, els arenques i les sardines, les cloïsses, les escopinyes, l'all, mariscos com els escamarlans, els llagostins i les gambes, i fruites com la pinya. Una persona que prengui un litre de llet al dia ja té "força satisfetes" les seves necessitats de iode, ha explicat el doctor.
Encara que s'han fet campanyes per prevenir els trastorns per manca de iode a diverses comunitats, entre elles Catalunya, mai hi ha hagut una campanya de forma continuada i a escala generalitzada, segons recull un informe de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició.
Segons Soriguer, cal "un pla nacional d'eradicació de la deficiència de iode, una cosa que ja es va plantejar a l'anterior ministre de Sanitat i que possiblement es repeteixi amb la ministra Trinidad Jiménez".