dimarts, 28 d’abril del 2009

El Departament de Salut i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona signen un conveni per implantar el test ràpid del VIH a les oficines de farmàcia




El conveni permetrà que els usuaris es facin el test, de forma gratuïta, a 36 farmàcies de 21 poblacions de la província de Barcelona.
La consellera de Salut, Marina Geli, i el president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases, han signat avui un conveni de col·laboració que permetrà actuar conjuntament per implantar el test ràpid de detecció del VIH, a les oficines de farmàcia.

Aquesta prova arriba a 36 farmàcies de 21 poblacions de la província de Barcelona i ofereix a la ciutadania la possibilitat de fer-se la prova de detecció ràpida del VIH i saber-ne el resultat en 15 minuts, tot de manera gratuïta i confidencial per a les persones usuàries. Es tracta d’una prova pilot, en la qual es realitzaran 1.500 tests. Tots els farmacèutics participants han rebut formació específica, tant per a la realització de la prova com per a la comunicació dels resultats, i estaran connectats a centres hospitalaris referents. Les oficines de farmàcia acreditades portaran un distintiu que les identifica respecte a les altres.L’objectiu de la prova és facilitar-ne l’accés als grups més vulnerables, que no acostumen a adreçar-se a altres punts de la xarxa sanitària, i evitar el retard en el diagnòstic. Tot i que el programa està especialment dirigit a la població exposada al risc d’infecció, qualsevol persona que ho desitgi podrà fer-se la prova de forma completament anònima. El diagnòstic del VIH ha de permetre facilitar un diagnòstic precoç a les persones afectades, a fi que puguin beneficiar-se d’un seguiment mèdic i accedir a un tractament eficaç que millori la seva qualitat de vida, així com adoptar les mesures necessàries per tal d’evitar la reinfecció i la transmissió del virus.