dilluns, 30 de març del 2009

Gairebé un 70% dels espanyols vol que es prohibeixi fumar en bars i restaurants


El 68,9% dels espanyols està a favor que es prohibeixi totalment fumar als restaurants i el 60,3% en locals d'oci com bars, pubs i clubs, segons l'últim Eurobaròmetre de març, dedicat a analitzar la situació del tabaquisme en la Unió Europea.


Mentre que en molts països de la UE s'han aprovat els últims anys lleis anti-tabac que prohibeixen fumar en tots els bars i restaurants, Espanya va treure el 2005 una normativa menys restrictiva.
La llei espanyola deixa en mans dels propietaris dels locals de menys de 100 metres quadrats decidir si es permet fumar o no i només en els bars, restaurants, discoteques o sales de festes i joc de més d'aquestes dimensions (es compta l'espai destinat als clients, no la cuina o la barra) es pot delimitar un espai per a fumadors.
L'últim Eurobaròmetre revela que la gran majoria d'espanyols desitjaria una llei més restrictiva i, així, un 50,6% està totalment a favor que es prohibeixi fumar en restaurants i un 18,3% està bastant a favor. Davant aquest 68,9%, un 14,4% segueix sent contrari a tota restricció i un 13% diu estar només una mica en contra.
Un 6% encara estan exposats al fum al seu lloc de treballPel que fa a la prohibició total en bars, pubs i clubs d'oci, el percentatge d'espanyols a favor de prohibir fumar és concretament del 60,3%.
L'enquesta de la UE també revela que encara hi ha un 5,8% d'espanyols que en el seu lloc de treball estan exposats al fum del tabac durant més de cinc hores, i un 3% entre una i cinc hores. Aquests percentatges només se superen en països com Grècia, Bulgària, Xipre o Romania.
A Espanya, el 31% dels ciutadans fuma habitual o ocasionalment, un percentatge que està en la mitjana europea dels 27. Per sobre d'aquest percentatge hi ha països com Grècia (42%), Bulgària (39%) i Letònia (37%).