dilluns, 30 de març del 2009

Videojocs per la vista cansada

La gent de més de quaranta anys i els que pateixen afeccions oculars com la ambliopia (ull mandrós) tenen ara una nova manera de millorara la seva malaltia gràcies als videojocs d'acció, que poden millorar la seva visió, segons un estudi que publica la revista Nature. Aquesta investigació és la primera que identifica la pràctica habitual d'un videojoc com un entrenament que pot millorar la vista en adults, en afeccions que fins ara es considerava que no podia millorar de manera significativa. Segons el treballa dirigit per Daphne Bavelier, de la Universitat de Rochester (EEUU), aquest tipus de videojocs milloren la sensibilitat ocular per al contrast, una capacitat que té l'ull humà per detectar petits canvis de color i ombres sobre el fons uniforme i que resulta fonamental en activitats com conduir de nit.





Aquesta capacitat ocular és una de les primeres que es perd amb el pas dels anys i en la ambliopia, que consisteix en la pèrdua parcial de la visió i que normalment afecta a un ull, tot i que de vegades és bilateral per existir defectes importants de refracció en els dos ulls, especialment en casos d'astigmatismes greus.

Millorar la sensibilitat per al contrast habitualment requereix de canvis físics en l'òptica de l'ull, a través de cirurgia o l'ús d'ulleres o lents de contacte.

L'equip de la Universitat de Rochester ha constatat que els jugadors de videojocs d'acció tenien més agudesa visual que els usuaris de videojocs que no eren d'acció. L'equip de Bavelier va destacar que els més important de la seva troballa és que 'les millores constatades es mantenien durant mesos i fins i tot anys el algun cas, el que suggereix que el temps que es passa davant de la pantalla de l'ordinador no és necessàriament dolent per a la visió, com tants cops s'ha suggerit.