dijous, 19 de febrer del 2009

L'Hospital Clínic inicia un programa de trasplantament de medul·la per a malalts de Crohn


L'Hospital Clínic ha iniciat un programa pioner a Europa per tractar malalts de Crohn que no responen als tractaments convencionals, mitjançant un trasplantament de cèl·lules mares del pacient. Els doctors Julián Panés i Elena Ricart, del servei de gastroenterologia, i la doctora Montserrat Rovira han apuntat aquest dijous en roda de premsa que tres persones ja s'han tractat amb aquesta nova teràpia i quatre més estan en procés de fer-ho. El procediment ja ha estat provat amb èxit als EUA, on s'han operat dotze pacients, i a Itàlia, on se n'han tractat quatre. D'aquests setze casos, s'ha aconseguit la remissió total de la malaltia en un 80% i una millora considerable de la qualitat de vida del 20% restant.



El doctor Parés ha apuntat que els candidats a aquesta nova teràpia cel·lular són entre l'u i el dos per cent de malalts de Crohn, els quals són refractaris al tractament habitual. Cada any es diagnostiquen a Espanya 2.000 casos nous de Crohn, una malaltia inflamatòria intestinal crònica, de base genètica, que apareix quan el sistema immunològic perd la tolerància a la flora intestinal del mateix pacient i origina una resposta inflamatòria anòmala i continuada.

Els facultatius han explicat que en el tractament amb cèl·lules mare, que requereix unes 8 setmanes d'ingrés, es tracta primer el pacient amb quimioteràpia i un estimulador per reduir els limfòcits i promoure cèl·lules mare a la sang perifèrica.

Posteriorment, se sotmet al malalt a una afèresi per separar els components sanguinis mitjançant una màquina per la qual es fa passar la seva sang, i s'extreuen les cèl·lules mare que circulen per la sang perifèrica, que una vegada recollides es congelen.

Al pacient se'l tracta després amb quimioteràpia i immunosupressors per fer partir de zero el seu sistema immunitari, i una vegada condicionat, i sense cap leucòcit, se li trasplanten mitjançant transfusió les seves cèl·lules mare perquè reiniciï el seu sistema immune, un procés que dura unes dues setmanes.

La malaltia de Crohn sol afectar joves a partir de 18 anys i sovint el diagnòstic és difícil perquè té símptomes similars als d'altres malalties del tub digestiu, com dolor abdominal, diarrea, vòmits, nàusees, febre i malestar general, que minven la qualitat de vida dels malalts, i que en els casos més greus impedeix portar una vida normal.

Per a tractar el Crohn en els brots recurrents s'utilitzen corticoides i fàrmacs immunosupressors i biològics per controlar el procés d'inflamació i evitar complicacions de la malaltia com una estenosi o una fístula, però al llarg de l'evolució de la malaltia s'han d'operar fins al 70% dels pacients greus per extirpar-los els segments afectats per la malaltia.

En ocasions la cirurgia pot resultar molt agressiva per als pacients, ja que a vegades cal extirpar-los tot el còlon o amplis segments de l'intestí prim, i això afecta greument la funció d'absorció d'aliments per l'intestí, cosa que empitjora la qualitat de vida dels malalts i en deteriora la imatge corporal.