dimecres, 11 de febrer del 2009

El SIMAP, dispositiu per localitzar malalts d'Alzhèimer

Divendres, 6 de febrer, es van presentar en roda de premsa els detalls del Sistema Intel·ligent de Monitorització d'Alertes Personals (SIMAP) amb la intervenció del president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, de la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, i de la presidenta de la Federació d'Associacions de Familiars d'Alzhèimer de Catalunya, Immaculada Fernández. Per part de Creu Roja, també va participar en la presentació el seu coordinador autonòmic, Enric Morist.

La Creu Roja i el Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, que finança amb 90.000 euros el desplegament del servei, estendran arreu del país el localitzador SIMAP de persones amb malalties degeneratives cognitives, com ara l'Alzhèimer. La iniciativa compta també amb la col·laboració de la Federació d'Associacions de Familiars d'Alzhèimer de Catalunya.

EL SIMAP es va posar en marxa fa un any de forma experimental com a servei privat i, fins ara, se'n beneficiaven una quarantena d'usuaris a tot Catalunya. Gràcies a l'acord amb la Conselleria, el dispositiu de localització esdevindrà un servei públic amb una tarifa molt reduïda de només 22 euros, la meitat del que pagaven els usuaris fins ara. Això també farà possible que el servei s'ampliï fins a 535 usuaris a tot Catalunya, que seran seleccionats a través de la xarxa de serveis socials bàsics i de les entitats i associacions de familiars d'Alzhèimer. Actualment, a Catalunya hi ha unes 75.000 persones majors de 70 anys amb demència, 51.000 de les quals pateixen símptomes definitoris de l'Alzheimer.

Josep Marquès va celebrar l'acord entre la Creu Roja, la conselleria d'Acció Social i la Federació d'Associacions de Familiars d'Alzheimer que ha fet possible l'extensió d'aquest servei i va subratllar la importància de la col·laboració entre l'administració pública i el tercer sector. "Sense la força del voluntariat, el Govern arribaria molt menys lluny del que arriba" -va assegurar.

El Sistema Intel·ligent de Monitorització d'Alertes Personals consta d'un dispositiu mòbil amb un receptor GPS i un mòdem GSM. El coordinador autonòmic de la Creu Roja, Enric Morist, que es va ocupar de la descripció tècnica del dispositiu, va explicar que es tracta d'un aparell que el malalt porta a sobre, de manera que se'l pot tenir localitzat de manera permanent i detectar les situacions potencialment perilloses en què es pugui trobar.

Tant Morist com la conselleria d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, van coincidir en remarcar la importància que el SIMAP té per a la qualitat de vida, no només dels malalts d'Alzhèimer, sinó també per als seus familiars i cuidadors. En aquest sentit, la consellera va assegurar que el SIMAP "serveix per millorar la qualitat de vida i l'autonomia personal de les persones en procés inicial de demència" i va destacar que aquest dispositiu és una "aposta clara per incorporar les noves tecnologies en la millora de l'autonomia de les persones malaltes". El SIMAP permet que la família o el cuidador pugui monitoritzar sempre que sigui necessari els moviments de la persona malalta a través de diverses tecnologies. Entre aquestes, hi ha el Centre de Coordinació de la Creu Roja a Catalunya, el servei d'atenció web, d'accés personal i restringit, el servei d'SMS a través del telèfon mòbil, o el servei d'MMS per a telefons multimèdia on s'indica la ubicació del malalt en un mapa.

El cost total del projecte pel 2009 és de 312.244 euros. Els 90.000 euros que aporta el Departament d'Acció Social i Ciutadania serveixen per pagar la meitat de les quotes d'alta i mensuals de les persones beneficiàries. També sufragarà els costos del material que es faci servir per difondre el projecte. Per la seva banda, Creu Roja aporta 222.244 euros procedents de la subvenció del 0,52% de l'Impost de la Renda destinada a fins d'interès social. L'entitat s'encarregarà d'adqIuirir els dispositius de GPS i també coordinarà i gestionarà el projecte.