divendres, 13 de febrer del 2009

El diagnòstic precoç de l'Alzheimer, clau segons els experts


Els dies 11 a 13 de febrer ha tingut lloc a Barcelona la primera trobada del grup de 20 experts en Alzheimer de centres americans i europeus, convocada per la Fundació Pasqual Maragall i el Lou Ruvo Brain Institute, auspiciades per Biocat (BioRegió de Catalunya). Els experts han conclós que cal trobar solucions de cara a la propera dècada per evitar que l'augment de casos de les malalties degneratives acabi col·lapsant el sistema de salut pública.


L'Alzheimer i les malalties neurodegeneratives relacionades suposen un dels principals problemes als que s'enfronta la salut pública als EUA i l'Unió Europea, no sols en termes mèdics sinò també sòciosanitaris. Quan parlem de malalties neurodegeneratives, ens referim també a malalties força conegudes com el Parkinson, el Huntington o l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). Són les malalties que generen més anys de vida amb discapacitat, amb la conseqüent càrrega que recau en famílies i cuidadors.
Els experts han estat d'acord en que si no som capaços de trobar solucions en la propera dècada, ens aboquem a una insostenibilitat inevitable del sistema, el qual no podrà fer front als, ­­cada cop més nombrosos, casos. Segons Zaven Khachaturian "si no hi posem remei, ben aviat es crearà un veritable tsunami per al sistema de salut pública". En aquest sentit, s'estima que hi ha 24 milions de persones al món afectades per aquestes malalties. Sols a l'Estat espanyol hi ha uns 500 000 malalts, que suposen el 10% de la població de més de 65 anys, i prop del 50% dels majors de 85 anys. Així, la magnitud d'aquestes patologies obliga a una actuació conjunta de tots aquells que treballen per aconseguir trobar respostes a qüestions com: qui és l'origen d'aquestes malalties?, per què hi ha persones que les desenvolupen i altres no?, per què hi ha pacients que desenvolupen la malaltia abans que altres?
Els experts han conclòs que l'única manera de resoldre aquest problema és mitjançant la recerca en col·laboració, és a dir, sumant els esforços i treballant conjuntament. No tan sols cap grup, sinó cap país per si sol serà capaç d'assolir aquest objectiu. Són necessaris els inputs intel·lectuals de tota la comunitat científica mundial, és a dir, sumar coneixement i recursos.
Per això, el grup d'experts, en la seva majoria epidemiòlegs, s'han plantejat com a objectiu desenvolupar un pla d'actuació per arribar al diagnòstic precoç de l'Alzheimer abans de 2020. Així, aquestes jornades Think Tank suposen el primer d'una sèrie de passos per concretar com serà aquest pla d'actuació que permeti l'inici d'una nova era per a futures generacions.
Està previst convidar en les properes trobades a investigadors d'altres centres d'Europa, Estats Units i Canadà. El grup es tornarà a reunir amb motiu de l'International Congress on Alzheimer Disease a Viena, el proper 11 de juliol, i posteriorment a Las Vegas, i un altre cop a Barcelona.
El president del Lou Ruvo Institute, Zaven Khachaturian, explica que s'ha escollit Barcelona per diverses raons, però principalment per la vinculació amb la Fundació Pasqual Maragall. Barcelona, afegeix, "és una ciutat on hi conviuen moltes cultures, amb un símbol que és l'estàtua de Colom, que representa un viatge cap un món desconegut".