dilluns, 1 de desembre del 2008

El 40% dels pacients amb VIH són diagnosticats massa tard


El 38,2% de les persones infectades amb el virus VIH són diagnosticades massa tard, quan el seu sistema immunològic està força debilitat. Aquesta dada presentada per la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) amb motiu del Dia Mundial contra la Sida vol servir d'alerta als professionals sanitaris i a les persones que realitzen pràctiques sexuals de risc de la importància de la prova del VIH. Diverses organitzacions col·laboraran avui en la crida a la responsabilitat de tota la societat per sensibilitzar sobre una malaltia mortal a la que sembla haver-se perdut la por.



La SEIMC recorda que el 72% dels contagis a Espanya són per via sexual i que els immigrants són el col·lectiu entre el qual més han augmentat els contagis, que ja suposen el 27% dels nous seropositius (el 34% segons el Ministeri de Sanitat). Per aquest motiu, els especialistes recomanen realitzar la prova el VIH a totes aquelles persones que hagin practicat sexe no segur, encara que no pertanyin als col·lectius assenyalats tradicionalment com de més risc, ja que entre els casos diagnosticats tard el 43,3% dels pacients són heterosexuals i el 61,3% persones més grans de 55 anys.Entre els homes contagiats, el 48% havien mantingut relacions homosexuals o bisexuals, mentre que el 24% s'havien contagiat en un contacte heterosexual. En el cas de les dones, el 74% de les infeccions s'havien adquirit en una relació sexual amb un home, segons les dades de la SEIMC.L'origen de les persones infectades i el seu nivell educatiu marquen algunes diferències. Així, els homes heterosexuals es contagien en edat més madura i quan ingressen a un hospital després de ser diagnosticats el seu estat de salut és més delicat perquè han desenvolupat la malaltia. La majoria té un nivell educatiu baix i el 30% són estrangers. Entre els homosexuals o bisexuals que contreuen el VIH, la majoria són espanyols o llatinoamericans, tenen un nivell educatiu més elevat i quan són diagnosticats presenten un millor estat de salut. Les dones seropositives són més joves -moltes d'elles immigrants- i quan se'ls detecta la malaltia tenen un millor pronòstic.Combatre el relaxamentAquest relaxament davant una malaltia que abocava tard o d'hora a la mort, abans de l'actual generació de fàrmacs contra el letal virus, és "especialment greu" entre els joves homosexuals, alerta Juan Carlos López Bernaldo de Quirós, especialista de la Unitat de Malalties Infeccioses/VIH de l'Hospital Universitari Gregorio Marañón. El metge ho atribueix a que és una generació "que no va viure els anys durs de la sida".
Per prevenir la malaltia el Ministeri de Sanitat ha presentat una campanya que promou l'ús del preservatiu i la realització de la prova del VIH/sida quan s'han mantingut relacions sexuals no segures. El lema d'enguany és 'Actua. Atura la sida. Units podem'.La campanya insistirà especialment en dos col·lectius, els joves homosexuals i els immigrants, perquè són els grups on més augmenten els contagis. En aquest sentit, les autoritats sanitàries preveuen que especialment entre aquests últims -que ja representen el 20% dels seropositius- les xifres de contagis s'incrementin. La batalla contra la malaltia també incidirà en la detecció precoç, la millor manera de pal·liar els efectes del virus i de reduir en un 40% el número de contagis.El director general de Salut Pública del Ministeri de Sanitat i Consum, Ildefonso Hernández, ha puntualitzat a EFE que no es tracta de causar alarma social, "però sí una tensió constant" perquè la població no abaixi la guàrdia davant la malaltia.Tapís Memorial de la SidaA Barcelona, com cada any, l'ong Projecte dels Noms-Hispanosida instal·larà dues parts del tapís memorial de la sida (confeccionat pels familiars i amics dels malalts morts per aquesta epidèmia) a les façanes de l'Ajuntament de Barcelona i el Palau de la Generalitat a la plaça Sant Jaume. També ha instal·lat un estand informatiu amb Passeig de Gràcia de Barcelona (cantonada amb Gran Via), on distribuirà gratuïtament preservatius i sensibilitzarà els vianants sobre la importància de la prevenció de la malaltia amb l'ajut d'actors i actrius reconeguts com Jordi Boixaderes, Mont Planes, Mone o Carme Abril.