dimecres, 19 de novembre del 2008

L'Hospital Clínic fa el primer trasplantament de tràquea


L'Hospital Clínic de Barcelona ha realitzat el primer trasplantament de tràquea del món a una dona de 30 anys amb greus problemes respiratoris. A més, s'ha fet amb una nova tècnica per tal que la pacient no hagi de prendre medicament per evitar el rebuig de l'òrgan. Amb la col·laboració de la Universitat de Pàdua i de Bristol, s'ha netejat la tràquea fins a 25 vegades, per garantir que no hi quedava cap cèl·lula del donant i s'ha repoblat amb un cultiu de cèl·lules de la pacient. VEURE VIDEO el Mundo


El servei de cirurgia toràcica de l'Hospital Clínic va trasplantar el passat 12 de juny la tràquea d'un home de 51 anys, mort per hemorràgia cerebral, a una dona de 30 anys. Aquesta, que es diu Clàudia, patia greus problemes respiratoris a causa d'una tuberculosi, que li havia causat un col·lapse sever del pulmó esquerre, just després de la bifurcació de la tràquea.El professor Paolo Macchiarini, del servei de cirurgia toràcica del centre, ha assenyalat que l'enginyeria de teixits ha fet possible aquesta intervenció tan innovadora per partida doble: d'una banda, el trasplantament en si mateix i, per una altra, el fet que la pacient no requereixi fàrmacs per evitar el rebuig, ja que la tràquea que se li ha trasplantat és un híbrid entre l'òrgan del donant i les seves cèl·lules mares epitelials amb les quals s'ha repoblat.
Ha remarcat que després de rentar-se amb un sistema de detergents enzimàtics, la tràquea va quedar reduïda a una estructura traqueal, lliure de qualsevol antigen del donant, a la qual poc abans de la intervenció es van inserir unes 100.000 cèl·lules epitelials a la cara interior de la tràquea.
Amb aquest procés, l'òrgan, de set centímetres de longitud, es va convertir en un híbrid molt semblant a un nou òrgan de la pròpia pacient, que va ser el que es va trasplantar a Clàudia.
També ha explicat que davant els interrogants que plantejava la intervenció, per ser la primera d'aquest tipus, estava programada una extirpació del pulmó, que era l'única alternativa mèdica que tenia fins aleshores la malalta i que ja no serà necessària.
Actualment, la pacient, mare de dos fills als quals no podia atendre perquè amb prou feines podia parlar, caminar i respirar, fa una vida gairebé normal i sense haver de prendre cap medicació.
Segons el doctor Paolo Macchiarini, aquesta innovació de la biomedicina i la cirurgia pot convertir-se en una alternativa per a patologies de les vies aèries superiors que per ara no poden tractar-se amb la cirurgia tradicional, com malformacions congènites o tumors primaris.
Fins ara no s'havia fet cap trasplantament de tràquea perquè hi havia altres alternatives, com col·locar un 'stend' o extirpar un pulmó, ja que un trasplantament obliga al pacient a medicar-se tota la vida amb imnunosupressors, que té efectes secundaris i que no s'aconsella si no hi ha una altra solució.
Encara que el trasplantament i la major part dels processos que implica s'han dut a terme a l'Hospital Clínic de Barcelona, també han col·laborat la Universitat de Bristol (Anglaterra), la Universitat de Pàdua (Itàlia) i la Universitat de Milà (Itàlia), si bé les investigacions bàsiques prèvies van ser liderades pel mateix professor Macchiarini.