dimecres, 19 de novembre del 2008

S'inaugura el CRE, el centre de referència estatal d'atenció a l'Alzheimer

Aquest matí, s'ha inaugurat a Salamanca el Centre de Referència Estatal d'Atenció a Persones amb Malaltia d'Alzheimer i altres demències (CRE), que neix amb una "clara vocació internacional" de cooperació en investigació i formació. Així ho ha explicat la ministra d'Educació, Política Social i Esport, Mercedes Cabrera, qui ha destacat que aquestes instal·lacions, pioneres a Espanya, tenen com objectiu "impulsar i coordinar l'atenció especialitzada, la investigació i la formació" en col·laboració amb organismes i institucions internacionals.


La ministra ha confirmat que, a més dels acords ratificats amb les dues universitats de Salamanca, existeixen projectes en marxa amb altres centres internacionals "ja que -segons ha assenyalat- un centre d'aquestes característiques exigeix la col·laboració de tots". Mercedes Cabrera ha incidit en la importància d'aquestes instal·lacions per als malalts d'Alzheimer, les seves famílies i els investigadors. En roda de premsa posterior a la visita del CRE, la ministra ha precisat que el nou centre desenvoluparà una doble missió: l'atenció especialitzada a les persones que pateixen la malaltia i a les seves famílies i l'impuls i promoció de la investigació i formació dels cuidadors i professionals. Ha afegit també que les línies d'investigació que es desenvoluparan "estan molt vinculades" al tractament i la prevenció de la malaltia, així com al desenvolupament de noves teràpies per als malalts relacionades amb la aromateràpia o la musicoteràpia. De la seva banda, el director del Centre de Neurociències de la Universitat de Salamanca, el catedràtic Miguel Merchán, ha destacat la importància d'aquest projecte "que permetrà als investigadors centrar-se en una de les epidèmies d'aquest segle". Merchán ha destacat, a més, que "de moment ha estat tot molt positiu, perquè s'ha creat una unitat d'estudis i un títol d'experts en la malaltia d'Alzheimer" per part la Universitat de Salamanca. El CRE serà un centre de referència nacional en l'atenció especialitzada a aquests malalts i a les seves famílies a través de serveis residencials, d'estades diürnes i nocturnes o de programes d'intervenció directa. És un edifici construït en un solar cedit per l'Ajuntament de Salamanca, amb una superfície de 16.000 metres quadrats, dividit en dues plantes i el soterrani i ha tingut una inversió de més de 16,4 milions d'euros.
Tot i que s'ha inaugurat avui oficialment, el centre té en marxa des del passat mes d'octubre els centres de dia, nit i mòduls de respir familiar i d'anàlisi i educació psicosocial amb 46 usuaris. Per a ingressar en el centre cal que el malalt sigui sotmès a una avaluació per part d'un equip sanitari multidisciplinar que determina les prioritats de cada pacient.