dijous, 23 d’octubre del 2008

Sanitat vol augmentar les donacions d'òrgans a través d'urgències i les unitats d'ictus

L'Organització Nacional de Transplantaments (ONT) ha engegat una metodologia per augmentar les donacions d'òrgans a través dels serveis d'urgències i de les unitats d'ictus, amb la qual espera incrementar en un 20% el nombre de donacions. Així ho ha explicat avui el ministre de Sanitat, Bernat Soria, en la inauguració d'un curs internacional sobre aquesta matèria.



L'objectiu del pla de Sanitat és passar dels 34,3 donants per milió d'habitants que existeixen a l'actualitat a Espanya als 40 en totes les comunitats autònomes. Això permetria passar dels 3.800 trasplantaments anuals a 4.500 procedents de donants morts, és a dir, "salvar la vida a 700 persones", en paraules de Sòria.

El ministre ha explicat que la metodologia ja s'aplica en alguns centres, com l'Hospital San Pedro de Logroño, amb 72 donants per milió d'habitants, i el de la Vega Baixa d'Oriola (Alacant), amb 65, que han estat citats com a exemples a seguir. En aquest últim, ha dit, es detecten el doble i fins al triple de possibles donants.

L'aplicació d'aquest mètode suposa implicar als metges d'urgències i als neuròlegs que treballen en les unitats d'ictus en la detecció dels potencials donants. La ONT, a més d'aquest pla, per augmentar les donacions, tractarà també de fomentar la donació entre persones no nascudes a Espanya, disminuir la taxa de negatives familiars, del 16% actual al 10%, i potenciar la donació en viu.

Aquestes són unes possibilitats de millora del sistema de trasplantaments espanyol, que és "capdavanter" i "referent" per a altres països, ha assegurat Sòria, qui ha anunciat una pròxima trobada amb el seu col·lega britànic per a implementar el model espanyol a Regne Unit. Així mateix, ha anunciat que la Unió Europea ha encarregat a Espanya la redacció de la Directiva Europea sobre Donació i Transplantaments.


--------------------------------------------------------------------------------