dijous, 23 d’octubre del 2008

Identifiquen una via de dispersió del virus de la SIDA en el sistema immune

Un estudi, amb participació de l'Institut d'Investigació de la SIDA (IrsiCaixa), ha identificat una nova via d'entrada utilitzada pel VIH per infectar el sistema immune, i que usa les cèl·lules dendrítiques com "cavalls de Troia" que, en condicions normals, s'encarreguen d'eradicar el virus. Conèixer aquesta via és essencial per al desenvolupament d'estratègies terapèutiques per combatre el VIH, han informat els autors d'aquest estudi elaborat amb la col·laboració de les Unitats d'Immunologia i Anatomia Patològica de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelonès) i del Departament de Microbiologia de la Universitat de Boston (EUA), i amb el finançament del Ministeri de Ciència i Innovació.


L'estudi, que publica la revista "Blood", de l'associació nord-americana d'hematologia, explica que quan un patogen entra en l'organisme, les cèl·lules dendrítiques juguen un paper clau en l'organització de la resposta immune. La seva funció consisteix a patrullar l'organisme i capturar els agents infecciosos que envaeixen el cos.

En condicions normals, una vegada que les cèl·lules dendrítiques han capturat patògens com ara el VIH, les cèl·lules maduren i són capaces de degradar-los i presentar-los a la seva principal diana: els limfòcits T CD4+, que s'encarregaran d'organitzar la destrucció de l'agent invasor. Això no obstant, treballs previs en què ja havien participat aquests investigadors mostren com el VIH pot entrar en grans quantitats en les cèl·lules dendrítiques i s'acumula en elles sense arribar a ser degradat, fet que permet la dispersió del virus i facilita la infecció dels limfòcits T CD4 en els ganglis limfàtics, centres de la resposta immune.

Estudi pioner
L'estudi demostra per primera vegada que el VIH s'aprofita de la mateixa via d'entrada a les cèl·lules dendrítiques madures que unes partícules anomenades exosomes, generades pel sistema immune per amplificar la informació sobre el tipus d'agent infecciós que ataca a l'organisme. Els exosomes tenen, entre d'altres funcions, la capacitat d'estimular la resposta immune en zones allunyades del focus d'infecció.

Segons l'investigador de l'ICREA (institució catalana d'investigació i estudis avançats) i coordinador del treball, Javier Martínez-Picado, les similituds que han trobat entre el mecanisme d'entrada del VIH i el mecanisme natural d'entrada de les partícules del sistema immune anomenades exosomes, hauria de guiar-los en el disseny de teràpies que permetin frenar un dels mecanismes de disseminació de la infecció més eficients que es coneixen.


--------------------------------------------------------------------------------