dimecres, 22 d’octubre del 2008

La Vall d'Hebrón estrena un accelerador lineal per tractar el càncer infantil amb més precisió i amb menys risc


L'Associació de Familiars i Amics d'Ángel Manzanares, s'ha mostrat molt satisfeta amb aquesta estrena ja que amb ella s'assoleix una de les seves reivindicacions. Representants de l'entitat i l'Alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, van acudir a la presentació oficial del nou aparell.

L’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona ha inaugurat la posada en marxa d’un nou accelerador lineal que permet tractar el càncer infantil amb més precisió i amb menys risc d’afectar els teixits sans. És el primer a Catalunya i el tercer a tot l’estat espanyol amb aquestes característiques.

L’aparell és el quart que té l’hospital però el més avançat i modern perquè aplicarà tècniques d’irradiació de radiocirurgia i radioteràpia estereotàxica, i això li permet ser precís en la localització de la lesió i l’hora d’administrar la dosi.

El nou accelerador està indicat en casos de lesions cranials com tumors cerebrals malignes i benignes, tant en pacients adults com pediàtrics, malformacions arteriovenoses, metàstasis cerebrals i tumors extracranials, entre d’altres.

L’aparell permetrà incrementar el nombre de tractaments de radioteràpia convencional en adults fins a uns 300 pacients l’any, el que suposa un total de 1.800 pacients tractats l’any.

Una de les reivindicacions de la FADAM

Aquest aparell ha estat llargament reivindicat per l’associació cerdanyolenca FADAM, Familiars i Amics d’Ángel Manzanares, que va néixer amb l'objectiu d'ajudar a les persones amb malalties oncològiques i treballar per potenciar la investigació del càncer infantil.
En l’acte d’ahir estaven presents representants de l’associació, l’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, directius metges de l’hospital, la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, i el doctor Pere Mir que ha estat el mecenes que ha fet possible amb la seva aportació econòmica la compra del nou aparell.

La consellera deia, en la seva intervenció, que l’Hospital de la Vall d’Hebron és el més gran de Catalunya i el que té més pacients que necessiten un accelerador d’aquestes característiques.

La posada en funcionament d’aquesta infrastructura és un exemple més de la col·laboració públic-privada en l’àmbit de la salut ja que la instal·lació ha estat possible gràcies a la donació feta pel doctor Pere Mir, un mecenes que a través de la seva fundació ha donat 2,5 milions d’euros per la compra de l’accelerador. La Generalitat ha assumit el cost de l’obra pública. La inversió total d’aquest equipament ascendeix a uns 3,9 milions d’euros.

Agraïments per a la FADAM

La consellera agraïa a Pere Mir la seva aportació i la posava com a exemple de la col·laboració pública-privada que fa possible que un centre sanitari com aquest estigui a l’avantguarda en la recerca i en el servei que s’ofereix. La consellera també anomenava a l’associació FADAM per la seva lluita i el treball fet per a la comunitat

Recordem que l’Associació FADAM i el Rotary Club de Cerdanyola van lliurar el passat mes de setembre un xec per valor de 21.750 euros a la Fundació Institut de Recerca de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron per a la investigació del Càncer Infantil. Aquesta quantitat és el 75% del recaptat a la Nit Solidària organitzada pel Rotary Club el passat mes de maig. El 25 % restant, 7.250 euros, es van destinar a les obres de recuperació de l’ermita de Santa Maria de Les Feixes.