dilluns, 27 d’octubre del 2008

La Coordinadora per la Sanitat Pública alerta contra la possibilitat de la privatització creixent del sector

“Els diners públics haurien de ser per a la sanitat pública”. Aquesta va ser una de les principals conclusions de la jornada de debat que organitzava el passat dissabte, i a l’Ateneu, la Coordinadora per a la Sanitat Pública de Barberà, Cerdanyola, Montcada i Ripollet.


La treballadora en atenció a l’usuari de l’Institut Català de la Salut, Lola Castro, i el metge jubilat Roger Bernat, van ser els encarregats d’obrir el debat al voltant de la salut pública i els diferents models de gestió.

Tots dos van coincidir en destacar la clara tendència de la sanitat pública cap a un sistema de mercat, en el que cada cop hi ha més intermediaris i en el que cada cop l’usuari és el més afectat i el menys beneficiat.

Lola Castro creu que l’amenaça sobre la sanitat pública requereix l’articulació d’un ampli moviment de defensa del sistema en el que tota la societat civil estigui representada. Segons Castro, en el context de crisi en el que ens trobem, aquest moviment ha de reclamar el dret a la salut i el no haver de pagar amb menys prestacions un enorme dèficit “que no hem provocat els treballadors”.

La treballadora de l’Institut Català de la Salut també va mostrar la seva rotunda oposició al sistema de copagament de la sanitat pública que, una vegada més, s’ha posat a debat; recentment, a causa de les declaracions de la consellera de Salut, Marina Geli, que considera aquest sistema com a una possible fórmula per fer front a la crisi.

El metge Roger Bernat afirmava ahir durant la jornada que el copagament “només ens porta a l’especulació econòmica i financera” i ens allunya d’una bona atenció a l’usuari. Segons constatar en altres països en els quals s’està aplicant aquest sistema, el copagament no suposa cap estalvi i només serveis per introduir més desigualtats socials ja que es penalitza a les persones amb menys recursos. Segons Bernat, el sistema públic es submergeix capa cop més en el sistema de mercat i els avenços de la ciència i dels treballadors de la sanitat tenen més dificultats per arribar als usuaris.

Lola Castro creu que la conselleria hauria de potenciar el sistema públic i, en cap cas, el concertat o privat. Per a Castro, “els diners públics haurien de ser per a la sanitat pública”.

Crida a la protesta ciutadana

D’altra banda, el portaveu de la Coordinadora per a la Sanitat Pública de Barberà, Cerdanyola, Montcada i Ripollet, Ignacio Barquín, va afirmar que la sanitat pública s’està dividint en porcions i va fer una crida a la participació i protesta ciutadana en defensa dels nostres bens comuns “que mai havien estat en tant perill com ara”.

La Coordinadora ha previst una nova jornada de reflexió i debat per al proper 15 de novembre a Ripollet. El tema de debat serà el dels govern territorial de salut i la participació ciutadana.