dijous, 23 d’octubre del 2008

Aconsegueixen obtenir cèl·lules mare a través del greix extret d'una liposucció

Fins ara, només es podien aconseguir cèl·lules mare a través de la sang del cordó umbilical i la medul·la òssia. Després de sis anys d'investigació, la clínica barcelonina Planas, ha validat una nova tècnica que permet obtenir-les, també, a través del greix extret d'una liposucció. És una tècnica pionera a tot el món i permetrà a les persones que se sotmetin a aquesta intervenció quirúrgica a guardar les seves cèl·lules mare en un banc per si les necessiten en un futur. Això sí, hauran de pagar un banc privat, ja que de moment no hi ha cap banc públic de cèl·lules mare obtingudes amb aquesta novedosa tècnica anomenada Lipo-Save.



El doctor Jorge Planas, director mèdic de la Clínica Planas, ha explicat que Lipo-Save revoluciona el present i futur de la medicina regenerativa ja que gràcies a aquesta tècnica, “totes aquelles persones que no hagin tingut l'oportunitat de conservar el seu cordó umbilical en el moment del seu naixement, fins ara única font d'extracció de cèl·lules mare juntament amb la medul·la òssia, podran obtenir-les conservar-les a partir del greix d'una liposucció”.

Planas ha explicat que tots els teixits del cos humà contenen cèl·lules mare, tot i que el greix és el que conté una major quantitat. A més, la seva extracció resulta menys agressiva i econòmica, ja que es pot fer amb una simple liposucció.

Les cèl·lules es guarden en un banc privat britànic
Després d'extreure el greix, s'emmagatzemen 200 centímetres cúbics en un envàs creat especialment per a aquesta tècnica. Després, s'envia l'envàs abans de 30 hores a un banc privat de cèl·lules mare privat del Regne Unit, on serà congelat a menys 180 graus. Les cèl·lules es podran conservar, així, previ pagament durant anys, fins que la persona les necessiti.

Les cèl·lules mare ja s'apliquen a diferent caps de la medicina, com ara el tractament de la leucèmia o dels limfomes. A més, es preveu que les seves aplicacions augmentaran en el futur, a mesura que avanci la investigació, i podrien servir per tractar malalties com la diabetis, les malalties cardiovasculars o en traumatologia.


--------------------------------------------------------------------------------