dilluns, 27 d’octubre del 2008

El sedentarisme i l'obesitat disparen els casos d'apnea

L'increment de l'obesitat i la inactivitat a la que s'ha acostumat la societat ha incrementat el número de pacients en unitats de son per problemes d'apnea, un trastorn que provoca pauses respiratòries durant la vigília i que pot tenir serioses repercussions.



"El principal factor d'aquest augment és el sedentarisme", explica el cap de Pneumologia de l'Hospital Clínic Universitari de La Corunya, Héctor Verea. Per aquest motiu, el primer pas per tractar l'apnea és elaborar una dieta equilibrada per al pacient, que "en el millor dels casos acabarà per sí mateixa amb el problema".

Els roncs tenen efectes negatius i riure's d'ells és "com si ara ens riguéssim d'un coix o un manc", indica Verea.

L'apnea afecta gairebé a uns dos milions d'espanyols, però a judici del doctor, els dos col·lectius que més preocupen als pneumòlegs són els menors obesos i els conductors professionals que pateixen aquesta patologia. Són aquests persones que no dormen bé en general i aquestes parades respiratòries les provoquen una somnolència diürna que pot ser molt perillosa a la carretera. Per aquest motiu és molt important el diagnòstic d'aquest trastorn en quan es detecten els primers símptomes.

L'augment de pacients en les unitats de son ha fet que els professionals que treballen en aquestes unitats reclamin a les administracions sanitàries sistemes portàtils de diagnòstic als hospitals i aparells que el pacient pugui emportar-se a cada per a realitzar un prediagnòstic i esbrinar si realment pateix episodis d'apnea.

Fins al moment, un dels millors tractaments són els cPAP intel·ligents o auto-cPAP, uns petits ventiladors que obren les vies respiratòries i exerceixen una pressió continua perquè el pacient pugui respirar bé durant tota la nit. Però l'aparatologia és només una part del tractament, assenyalen els experts, i és imprescindible seguir una dieta per eliminar el sobrepès i evitar l'alcohol i els menjars copiosos abans d'anar al llit. La cirurgia sobre el paladar o sobre el maxil·lar pot ser beneficiosa per algunes persones, però el doctor Verea no la recomana, ja que "a vegades a la persona li canvia la veu i no s'hi acostuma".


--------------------------------------------------------------------------------