dimecres, 30 de juliol del 2008

Rússia i la Xina, dos dels països on més augmenta el contagi del VIH


Rússia i la Xina són dos dels països on més han augmentat els casos de sida, segons l'últim informe d'ONUSIDA. Altres països occidentals en què s'ha detectat un increment dels contagis són Alemanya i el Regne Unit, mentre que a països fortament castigats per la malaltia, com Ruanda i Zimbabwe, s'han fet importants progressos gràcies a l'ús del preservatiu o a certes prohibicions que han obligat la població a canviar el seu comportament sexual, com l'augment de l'edat d'inici de les primeres relacions sexuals.


Més de 33 milions de persones estan infectades pel virus del VIH a tot el món, dels quals uns 22 milions viuen a l'Àfrica subsahariana, 4,2 milions a l'Àsia meridional i sud-oriental, 1,7 milions a Amèrica Llatina, 1,5 milions a Europa oriental i Àsia central i 1,2 milions a Amèrica del Nord. La resta de persones contagiades són habitants d'Àsia oriental, Europa occidental i central (730.000), Àfrica del nord i Orient Mitjà (380.000), el Carib (230.000) i Oceania (74.000).
Els responsables de l'informe destaquen que l'epidèmia mundial s'ha estabilitzat en quant percentatge de persones infectades, el que significa que els programes de prevenció estan donant resultat. Malgrat això, cada dia es produeixen 7.500 nous contagis, en un alt percentatge en dones i nens. Més de la meitat de les persones amb VIH al món són dones (15,5 milions) i només l'any passat es van contagiar 370.000 menors de 15 anys.
Els nous portadors del VIH, a excepció de l'Àfrica subsahariana, han estat contagiats bàsicament per l'intercanvi de xeringues, practicar relacions sexuals entre homes o per ser professionals del sexe. Traslladades aquestes dades a Amèrica Llatina, cal destacar que a Mèxic el 57% dels nous diagnòstics s'han atribuït a relacions homosexuals, mentre que a Brasil la sida té una enorme prevalença entre la població reclusa i a països com Hondures, Guatemala o El Salvador és comú entre les prostitutes.