dimecres, 30 de juliol del 2008

Can Ruti i l'Hospital Clínic presenten un nou fàrmac contra la sida

Especialistes de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti) i l'Hospital Clínic han presentat un nou fàrmac contra el VIH que redueix la càrrega viral a nivells pràcticament indetectables i eleva el nivell dels leucòcits dels pacients, augmentant així les seves defenses. Una de les grans avantatges és que actua sobre la transcriptasa i la proteasa, dos enzims als quals són resistents el 20% dels malalts de sida, els quals tenen nul·les perspectives de curació amb els fàrmacs actuals.


El nou fàrmac, anomenat raltegravir, permetrà que el 90% de les persones per a les quals ja no havia tractament puguin reduir la seva càrrega de VIH a nivells "indetectables", segons el doctor Bonaventura Clotet, cap del servei de Sida i del Laboratori de Retrovirologia de la Fundació Irsicaixa de l'Hospital Germans Trias i Pujol.
El medicament respon amb més rapidesa que la resta de retrovirals, ja que més del 75% dels pacients va reduir la seva càrrega viral i va millorar el seu sistema immunològic en 16 setmanes, davant dels tres a sis mesos necessaris amb els fàrmacs anteriors.
Ara la Fundació IrsiCaixa investiga si el nou fàrmac pot actuar contra els reservoris virals del VIH, que són els que fan que el virus torni a aparèixer si el pacient suspèn el tractament farmacològic. Segons Clotet "la hipòtesi de treball és que el tractament continuat amb aquest nou fàrmac pot fer que en sis o set anys el virus s'elimini completament i la persona es consideri curada".No obstant això, la curació de la sida encara es considera un somni. Segons un càlcul matemàtic, calen almenys uns 70 anys de tractament per eradicar completament el virus i no només la replicació viral residual, dada que no és comprovable perquè els pacients més antics porten menys de 25 anys en tractament.