dimecres, 4 de juny del 2008

4 de juny: Dia del Donant d'òrgans i teixits

El dia 4 de juny es commemora el dia del donant. Aquesta és una data especial, perquè permet a totes les persones que han estat trasplantades d'algun òrgan o teixit, recordar i homenatjar als donants i a les seves famílies, pel seu acte generós.

Aquest any, amb motiu d'aquesta data, s'ha celebrat un acte, presidit per la consellera de Salut, a la Sala d'actes del Departament de Salut.

En el decurs de l'acte s'ha realitzat una taula rodona amb la intervenció de testimonis reals, persones que han viscut i explicaran la seva experiència en relació amb la donació, la llista d'espera i el trasplantament i finalitzarà amb la lectura d'una carta d'agraïment als donants i a les seves famílies, que es realitzarà en nom de totes les persones trasplantades a Catalunya.

Les dades d'activitat de gener a maig de 2008, son a aquestes alçades de l'any poc significatives, però es mantenen respecte a la mitjana dels anys anteriors.

Un 80 % de les famílies entrevistades sobre la voluntat de donació de un familiar que acaba de morir contesten afirmativament a aquella voluntat.

Les voluntats que es mantenen com negatives a la donació, invariable al llarg dels anys, ha motivat que el Departament de Salut, per mitjà de l'Organització Catalana de Trasplantaments, encarregués l'any 2007 un estudi qualitatiu sobre les percepcions i creences que la població catalana té sobre la donació i com aquestes poden influir, de manera positiva o negativa, en la presa de decisions al voltant de la donació.

aquí texto