dijous, 22 de maig del 2008

Més de la meitat de les ulleres de sol que es venen a Espanya no són de fiar

Més de la meitat de les ulleres de sol que es venen a l'Estat no superen els controls sanitaris necessaris i poden fer danyar la vista "severament", segons ha advertit avui el Col·legi Nacional d'Òptics-Optometristes. Aquest organisme recorda que les ulleres comprades en establiments no autoritzats i canals de venda il·legals no han passat cap tipus de control de qualitat, ni òptic ni sanitari, cosa que pot perjudicar "extraordinàriament" la vista amb afeccions greus com les cataractes prematures. A més, més de la meitat de les ulleres de sol que es venen al mercat espanyol no proporcionen una suficient barrera contra els raigs ultraviolats.

Segons els òptics, les ulleres comprades en basars i llocs ambulants al carrer no compleixen amb la normativa de la Unió Europea i no tenen filtres protectors adequats. Recorden que la radiació solar pot causar danys permanents a la vista. D'aquí la importància de comprar les ulleres en una òptica o en centres autoritzats, que donen una garantia de què les ulleres absorbeixen al 100% la radiació ultraviolada. L'ús d'ulleres de mala qualitat pot provocar marejos, visió doble, mal de cap i danys oculars com les cataractes, la fotofòbia i conjuntivitis.
I és que les afeccions oculars són més comuns del que sembla. Es dóna el cas que les malalties relacionades amb la vista són les més freqüents a l'estiu, quan arriben a augmentar al voltant d'un 20%. A més, tothom està exposat a patir una lesió ocular. Però, sobretot, els menors de 16 anys, ja que encara no tenen els seus ulls formats del tot, i les persones amb degeneració macular per l'edat, amb principis de cataractes, retinosis pigmentària, albinisme o intervingudes quirúrgicament per cataractes. Totes aquestes persones han d'evitar exposar-se a la llum solar sense protecció.