dijous, 22 de maig del 2008

La CE prohibirà les importacions d'oli de gira-sol ucraïnès

La Comissió Europea prohibirà a tots els països membres les importacions d'oli de gira-sol procedent d'Ucraïna per considerar que el país no ha donat mostres de garanties suficients per evitar que entrin de nou al mercat comunitari partides contaminades amb hidrocarburs. La decisió de prohibir les importacions es podria adoptar aquest dijous.

Després de l'arribada de partides d'oli contaminat a Espanya, França, Itàlia i els Països Baixos, l'Executiu comunitari havia exigit a Ucraïna que suspengués les exportacions al territori de la UE fins posar en marxa un eficaç sistema de controls. El termini perquè les autoritats ucraïneses expliquessin aquestes garanties va finalitzar dimarts i la resposta rebuda no ha convençut a la Comissió Europea, per la qual cosa ha decidit prohibir les importacions.
L'oli de gira-sol ucraïnès estava contaminat amb un oli mineral que no suposava riscos per a la salut pública, segons les autoritats comunitàries, ja que es tractava del "menys tòxic" existent. Malgrat això, Brussel·les va recomanar la retirada dels supermercats de totes les partides procedents d'Ucraïna, així com aquells productes alimentaris amb almenys un 10% d'oli de gira-sol ucraïnès.