dilluns, 5 de maig del 2008

El 8% dels treballadors estan enganxats a la feina

Si té la sensació que perd el temps durant les vacances, ha fet de casa seva una segona oficina, treballa moltes hores, se sent irritable, i viu enganxat al mòbil i al portàtil, probablement forma part del 8% de ciutadans que pateixen d'addicció a la feina. Els addictes al treball tenen dificultats per trobar alguna satisfacció més enllà de la feina i sovint pateixen altres addiccions, com el tabac, l'alcohol, altres drogues o sexe...

"L'addicció a la feina és la més acceptada per la nostra societat, la que resulta més políticament correcta". Ho diu Iñaki Piñuel, psicòlog del treball i autor de La dimisión interior, un llibre en el qual aprofundeix en les causes i conseqüències de l'addicció al treball. Piñuel adverteix que, "tot i l'enorme marge de tolerància existent, es tracta d'una dependència perillosa que destrueix interiorment i exteriorment".
El perfil de l'addicte és el d'un alt executiu de la banca, les finances i la consultoria. També la pateixen metges, periodistes i membres d'altres professions "que permeten destacar, ser aplaudit, tenir notorietat social, destacar per damunt dels altres. Això permet que aquell que la pateix compensi el seu dèficit d'autoestima".
La majoria dels que pateixen d'addicció laboral són homes, d'entre 35 i 55 anys, i treballadors del sector privat. Piñuel denuncia que a Espanya són les mateixes empreses les que fomenten l'addicció al treballador ja que, "a diferència del que passa a la resta d'Europa, aquí tenim assumit que quantes més hores passem a l'oficina més involucrats estem en l'empresa, més compromesos". Aquesta idea és contrària a la d'altres països europeus, on es pensa que una persona que treballa massa hores ho fa perquè no es prou eficient, i no és capaç de realitzar les seves tasques en el temps designat".
Piñuel defineix aquest treballador com de "cos present, una persona que espera que marxi el cap o els companys, perquè ser el primer a marxar és lleig, és políticament incorrecte".