dijous, 24 d’abril del 2008

Les proves per detectar malformacions al fetus s'avançaran al primer trimestre de l'embaràs

Segons la legislació actual, només es pot avortar per malformacions greus del fetus fins a la 22ena setmana d'embaràs. Cada any, però, hi ha a Catalunya una seixantena de casos de dones que no descobreixen aquestes malformacions fins més tard o molt al límit i, si volen avortar, han d'acollir-se al supòsit legal de risc psíquic per a la mare. Aquests avortaments acaben a la sanitat privada perquè la pública no els assumeix. Ara, per acabar amb aquesta realitat, Salut ha anunciat que les proves per descobrir les malformacions s'avançaran del segon al primer trimestre de l'embaràs. L'objectiu és detectar-los quan abans millor i que la mare pugui avortar abans de la 22ena setmana.


Durant una compareixença al Parlament per parlar sobre salut sexual i reproductiva, la consellera de Salut, Marina Geli, ha reconegut que cada any es produeixen a Catalunya uns 60 casos de dones que s'assabenten que el seu fetus té una malformació greu després de la 22ena. setmana d'embaràs i que, per tant, no poden acollir-se a aquest supòsit legal per avortar. Geli ha assegurat que aquests casos, que ha considerat “anecdòtics” encara es reduiran més perquè s'han decidit avançar al primer trimestre de l'embaràs totes les proves per detectar les malformacions per poder tenir, així, més marge de maniobra.

Tot i que s'espera reduir aquests casos, Geli ha volgut remarcar que Salut donarà suport als metges de la sanitat pública que decideixin practicar avortaments tardans i que ara estan molt desemparats. Finalment, ha assegurat que es destinaran més recursos perquè la majoria d'avortaments es puguin realitzar dins la xarxa pública.

Altres objectius
A banda d'aquesta mesura, Geli ha anunciat que se seguirà treballant per evitar els embarassos no desitjats, que no paren d'augmentar a casa nostra. Se seguiran fent programes de sensibilització i educació a les escoles, es mantindran els programes de distribució gratuïta de preservatius i se seguiran distribuint els mètodes d'anticoncepció d'emergència.

Altres objectius de Salut dins del Pla de Salut maternoinfantil són vacunar contra el virus del papil·loma humà a totes les noies de 12 anys a través d'una vacunació escolar abans del 2010, reduir les malalties de transmissió sexual, que han augmentat de forma preocupant en els darrers anys, i facilitar el part natural a les dones que ho desitgin.