dijous, 24 d’abril del 2008

Els responsables de distribuir el fàrmac amb manganès podrien anar a la presó

La directora de Recursos Sanitaris de la Generalitat, Assumpta Benito, ha afirmat avui que els responsables del laboratori que va etiquetar erròniament un fàrmac com a sulfat de magnesi que, en realitat, contenia sulfat de manganès podrien enfrontar-se a una pena de presó si es demostra que han incorregut en un delicte. Aquest laboratori va donar el producte mal etiquetat a una farmàcia de Barcelona que, al seu torn, la va envassar en pots més petits i la va distribuir a d'altres farmàcies de Barcelona i el Vallès Occidental. Recordem que 13 persones han resultat afectades per aquest fàrmac, una de les quals ha mort per una fallada hepàtica.


Benito ha explicat que els Mossos d'Esquadra estan investigant el laboratori que va distribuir a una farmàcia de Barcelona un bidó etiquetat com a sulfat de magnesi, un producte usat com a laxant, però que va resultar ser sulfat de manganès, una substància tòxica que pot ser molt perillosa si es pren en dosis elevades.

Segons sembla, la farmàcia va envasar el contingut del bidó mal etiquetat en petites dosis i les va distribuir a d'altres farmàcies de les comarques del Barcelonès i el Vallès Occidental. Fins ara, s'han immobilitzat uns noranta envasos amb aquesta substància, alguns de 100 grams i altres de 250 grams.

S'investiga el laboratori que va etiquetar el fàrmac, no la farmàcia que el va distribuir
"Si s'acaba demostrant que hi ha hagut algun tipus de negligència o d'actuació delictiva, hi podria haver responsabilitat penal per part d'algun dels implicats", ha advertit Benito, que ha precisat que la investigació s'està centrant en l'origen del fàrmac, que no és la farmàcia que el va distribuir, sinó el laboratori que el va etiquetar.

Segons ha confirmat el Departament de Salut, de moment, una persona ha mort i dotze més han resultat intoxicades després de consumir, sense saber-ho, sulfat de manganès. Encara hi ha dos persones ingressades en observació. Per als ciutadans que ja hagin comprat o consumit el fàrmac, Salut ha posat a la seva disposició el telèfon de Sanitat Respon (902 111 444), al qual ja han trucat mig centenar de persones presumptament afectades.